НОВИНИ

60 000 евро за гараж в центъра на София - вижда ли се краят на растящите цени на имотите?

bnt avatar logo
от БНТ
09:43, 21.02.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Сделка на рекордната цена от 60 000 евро за гараж в центъра на София е извършена у нас през декември, обяви в "Денят започва" заместник-председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" Тихомир Тошев.

Той коментира заедно с кредитния консултант Тихомир Тошев растящите цени на имотите в големите градове у нас.

Двамата се обединиха около тезата, че все още не можем да говорим за имотен балон. Според тях цените вече започват да достигат пиковите си нива и вероятно ще се задържат като плато през следващите години, тъй като търсенето на пазара е много по-голямо от предлагането.

В момента, в който купувачите намалеят обаче, ще започне и спад в цените. За изминалата година имотите у нас са поскъпнали средно с 10%, в София - с 15%. Увеличеното търсене се обяснява с факта, че депозитите в банките са с нулеви лихви и хората предпочитат да инвестират, опасявайки се от обезценяване на спестяванията им.

Ниските лихви по кредитите също спомагат процеса, като очакванията са те да се задържат на това ниво и тази година, след което да започнат да се покачват.

Хората, които в момента теглят кредит, са защитени от рязко нарастване на лихвата им, защото след спукването на имотния балон през 2008 г. всички държави в ЕС са ограничили инициативата на банките сами да вдигат лихвите на вече изтеглените кредити.

Всички се образуват от прозрачен пазарен индекс плюс твърда надбавка, което значи, че покачването би било плавно и това не трябва да тревожи хората, заяви кредитният консултант Тихомир Тошев.

Според него е разумно да инвестираме в имот сега, ако разполагаме със спестени минимум 10 - 15% от стойността на имота и можем да разчитаме на стабилни доходи, които да покрият дългосрочна кредитна вноска.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напусна ни най-възрастният ветеран и шампион с футболния ЦСКА Ганчо Василев
Напусна ни най-възрастният ветеран и шампион с футболния ЦСКА Ганчо Василев
Треньорът на Камила Валиева отново защити фигуристката след скандала
Треньорът на Камила Валиева отново защити фигуристката след скандала