НОВИНИ

60 секунди без COVID-19: Кафето променя вкусовите рецептори

В момент, в който отвсякъде ни залива информация за коронавируса, решихме да ви покажем, че по света се случва и друго. Всеки ден ще ви представяме по няколко новини, "свободни" от COVID-19. Отделете няколко минути и за тях.

секунди без covid
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
07:10, 23.04.2020
9151
Чете се за: 01:30 мин.
Любопитно

Склонността на любителите на кафе към тъмния горчив шоколад вече намери своето научно обяснение.

Датски учени установиха, че при човек, който пие кафе, се изменят вкусовите рецептори. Сладкото започва да се усеща като по-сладко, а горчивото става не толкова горчиво. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Foods“.

В проучването участвали 156 доброволци, чиито вкусови усещания и обоняние били проверени преди и след употребата на кафе. Предполага се, че ефектът се дължи на съдържащите се в кафето горчиви съставки.

Авторите на изследването подчертават, че влиянието на кафето върху вкусовите рецептори при всички доброволци е било краткосрочно.

Те смятат, че данните от проучването могат да помогнат за съзнателното намаляване на захарта и калориите в храната, което ще е полезно за хората с наднормено тегло и диабет.

*****

Популациите на застрашените бозайници в Австралия са намалели с 38% за 20 години от средата на 90-те години, показват нови изследвания.

Въпреки това има лъч надежда, тъй като сред загубите има някои значителни възстановявания в райони с целеви мерки за опазване, според учените, които разкриха националната база данни за бозайници, пише „Сабах“.

СНИМКА: БГНЕС

Коалите и кенгурата, както и по-малко известни видове местни гризачи са сред видовете бозайници, които през последните десетилетия са показали значително намаление на популациите.

Тази година безпрецедентните пожари в Австралия са убили повече от 1 милиард диви животни. Учените се опасяват, че някои от уникалните и цветни видове на континента може да не се възстановят. Експерти, работещи на острова, твърдят, че пожарите са убили хиляди коали и кенгурута, а също така са повдигнали въпроси дали въобще има оцелели сред подобни на гризачи специфичен вид торбести бозайници.

******

Вал Килмър бил лудо влюбен в Анджелина Джоли

Вал Килмър ''нямал търпение да целуне'' своята партньорка във филма „Александър“ Анджелина Джоли. 60-годишният актьор с удоволствие изиграл съпруг на 44-годишната красавица във филма от 2004 г. "Александър", защото имал чувства към нея много преди това.

Вал - който играе цар Филип, съпруг на царица Олимпия, изиграна от Анджелина - пише в новата си мемоарна книга „Аз съм твой Хъкълбери“ за тяхното приятелство: ''Бях до нея, когато майката на Анджи загуби битката си с рака. Те живееха в любимия хотел на майка ѝ. Случайно бях там.''

Той припомня, че Анджелина е била без съпруг, когато са снимали филма, след скорошна раздяла със съпруга ѝ Били Боб Торнтън.

„Когато хората ме питат каква е Анджелина, аз винаги казвам, че тя е като другите жени и суперзвезди, но просто нещо повече. По-великолепна. По-мъдра. По-драматична. По-магична. По-земна'', пише Вал Килмър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малък е шансът догодина да имаме ваксина срещу COVID-19
Малък е шансът догодина да имаме ваксина срещу COVID-19
Две семейства останаха без дом след пожар в Белица
Две семейства останаха без дом след пожар в Белица