НОВИНИ

60 секунди без COVID-19: Новите амбиции на НАСА за Луната

секунди без covid новите амбиции наса луната
bnt avatar logo
от БНТ
08:25, 14.04.2020
Чете се за: 01:03 мин.
Още

НАСА започва разработването на проект за гигантски радиотелескоп, разположен на обратната страна на Луната.

Предвижда се съоръжението да бъде изградено в лунен кратер и да работи на дължината на вълна от 10-50 м. Земната йоносфера практически не пропуска радиовълни с такава дължина, така че данните, които могат да бъдат получени с помощта на радиотелескопа, изглеждат много обещаващи.

Учените обясняват, че Луната ще блокира радиосмущенията от Земята и нейните изкуствени спътници, за да може да се получават данните от радиотелескопа.

Предизвикателството сега е да се локализира кратер с подходяща дълбочина с диаметър около 3-5 километра, в центъра на който да бъде разположена в кръг телена мрежа с диаметър един километър. Тя ще играе ролята на антена.

От НАСА смятат, че доставянето на цялостното оборудване за изграждането на лунния телескоп е осъществима задача в обозримо бъдеще. Планира се целият процес на сглобяване на телескопа да се извърши от роботи (тъй като относително малкото разстояние между Земята и Луната позволява да бъдат контролирани в почти реално време).

***

14 април остава в историята и като съдбовната дата, която поставя началото на трагедията с лайнера "Титаник". На тази дата пред 1912 г, точно в 23:40 огромният плавателен съд се сблъсква с айсберг и потъва два часа и четиридесет минути по-късно – в 2:20 часа сутринта на 15 април 1912 г. (понеделник), след като се разцепва на две части.

Агонията на най-луксозния за своето време пътнически кораб, обявен предварително за „непотопим“ е изключително трагична. За няколко часа загиват около 1500 души пътници и екипаж. Точният брой на българите не е установен – по данни на „Лойд“ загиналите са 38. Предполага се, че около 15 българи са оцелели, но повечето остават завинаги в Америка.

***

На 14 април католиците почитат паметта на Свети Мартин I. Той е римски папа в периода 649 г. - 16 септември 655 г., наследник на папа Теодор I. Осъжда монотелитите като еретици на Латеранския събор през 649 г.

На днешния ден празнуват всички, носещи името на светеца Мартин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разрешиха разгласяване на доклада за разпределението на съдебните дела
Разрешиха разгласяване на доклада за разпределението на съдебните дела
Председателят на БЛС: Пациентите няма да останат без лекарства
Председателят на БЛС: Пациентите няма да останат без лекарства