НОВИНИ

60 секунди без COVID-19: Определиха двата любими мача на българските фенове

секунди без covid определиха двата любими мача българските фенове
bnt avatar logo
от БНТ
07:30, 21.04.2020
Чете се за: 02:08 мин.
Любопитно

Станаха ясни двата най-любими на феновете мача на българския национален отбор по футбол. След онлайн гласуване в последните две седмици, привържениците на "лъвовете" определиха двата най-паметни двубоя в историята. Срещите, които стигнаха до финала на своеобразната класация, надали за изненада за някого - победата над Франция на "Парк де Пренс" през 1993 година, която ни носи класиране за Световното първенство в САЩ година по-късно, както и знаменитият обрат срещу действащия световен шампион Германия на четвъртфиналите на Мондиал 1994.

Анкетата, проведена от официалната фейсбук страница на националния отбор, бе проведена под формата на елиминации, започващи от осминафиналите и с участието на 16-те най-велики мача в историята на тима.

Напълно очаквано големите успехи на Златното ни поколение от 90-те години доминираха в класацията, като в единия полуфинал победата над Франция надделя на успеха над Гърция с 4:0 в САЩ, което и първата ни победа на Световно първенство, с убедителните 91 процента от гласовете. В другия полуфинал един срещу друг се изправиха две победи над Германия - тази от Мондиал '94 и обратът от 0:2 до 3:2 на Националния стадион "Васил Левски" в евроквалификация година по-късно. Резултатът отново бе категоричен - 85 на 15 процента.

Днес в 10 ч. приключва гласуването, което ще определи и фаворита на българските фенове.

*****

Космически туристи ще празнуват Нова година в орбита

Двама космически туристи, които ще летят с кораба "Съюз МС-20" до Международната космическа станция в края на 2021 г., ще могат да празнуват за първи път Нова година в орбита.

СНИМКА: БГНЕС

През февруари 2019 г. „Роскосмос” и американската компания „Space Adventures” подписаха договор за полета на двама космически туристи до МКС до края на 2021 година.

Според материалите изстрелването на космическия кораб „Съюз МС-20“ с двама туристи и руски астронавт като командир е планирано pd декември 2021 г., а завръщането r; на Земята - през януари 2022 г. Така туристите ще могат да празнуват Нова година в космоса за първи път.

През март 2020 г. ръководителят на Центъра за обучение на космонавти Павел Власов заяви пред РИА Новости, че „Space Adventures” още не са предоставили информация за двамата туристи, които ще участват в бъдещия полет.

За периода 2001-2009 г. седем туристи посетиха МКС с корабите „Съюз“ по договори със „Space Adventures”, в това число американецът Чарлз Симони, който посети станцията два пъти.

Чад плаща дълг от 100 млн. долара към Ангола с говеда

Ангола получила стадо от над 1000 говеда от Чад, съобщи правителството, което е поредната доставка в рамките на необичайна сделка за погасяване на дълг.

СНИМКА: БГНЕС

Централноафриканската държава, обедняла въпреки приходите си от петрол, договори дълг от 100 милиона долара (92 милиона евро) с Ангола през 2017 г.

Като изплащане Ангола се съгласи да вземе 75 000 говеда които да бъдат доставяни за срок от пет години от 2020 г., с което ще се помогне на развитието на говедовъдството.

"Тази пратка включва 1176 глави добитък. Те са поставени под карантина в град Куимина, откъдето след инспекция ще бъдат транспортирани до крайното си местоназначение", каза пред AФП Дитутала Лукас Симао, началник на ветеринарните служби в земеделското министерство.

Откакто първата партида пристигна преди месец, в Ангола са доставени 4500 говеда, каза Симао.

След петрола добитъка е вторият най-голям източник на приходи от износ на Чад.

Сделката работи добре за Ангола, която желае да съживи своя сектор на животновъдството като част от усилията за диверсификация на икономиката, зависима от петрола.

Вторият най-голям производител на черно злато в Африка на юг от Сахара харчи 350 милиона долара всяка година за внос на месо за своите 30 милиона души.

"Правителството на Ангола стартира програма за превръщане на платото Камабатела (обхващащо три провинции в северната част на страната) в животновъден и месопроизводствен пояс", каза Симао.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържана е и приятелката на Кристиан Николов
Задържана е и приятелката на Кристиан Николов
Доброволци доставят топли напитки и храна на служителите на реда в Търново
Доброволци доставят топли напитки и храна на служителите на реда в Търново