НОВИНИ

60 секунди без COVID-19: Откриха в растение гена на безсмъртието

60 секунди без COVID-19: Откриха в растение гена на безсмъртието
bnt avatar logo
от БНТ
07:10, 20.04.2020
8991
Чете се за: 02:15 мин.
Още

Учени от университета в Лайден откриха нов ген, който позволява на едногодишните растения да продължат да живеят и след цъфтежа си. Откритието може да позволи да бъде увеличена продуктивността на селскостопанските култури, без да бъдат засаждани всяка година, смятат изследователите, които са публикували информация за откритието си в списание „Nature Plants”.

Учените открили, че арабидопсис талиана (Arabidopsis thaliana) съдържа гена AHL15, който определя дали растението ще може да просъществува и след цъфтежа. Вегетацията се осигурява от точки на растеж - групи от стволови клетки, които образуват нови стъбла с листа или цветя. При многогодишните растения някои точки на растеж остават активни, но това не се наблюдава при едногодишните. Когато генът AHL15 се потисне, животът на многогодишните растения става по-кратък, а при свръхекспресия растенията цъфтят няколко пъти.

Учените смятат, че откритието ще помогне да се отговори на въпроса защо в хода на еволюцията едни растения са се превърнали в едногодишни, а други – в многогодишни. Запазването на активността на някои стволови клетки при едногодишни култури като ориза и пшеницата ще позволят на растенията да продължат развитието си и след събирането на реколтата.

*****


Приятел на Фреди Меркюри разказа за предсмъртното му желание

Питър Фрийстоун, приятел на вокалиста на "Куин“ Фреди Меркюри, разказа в интервю за "Мирър“ за предсмъртното желание на певеца преди да почине.

Фрийстоун е личен асистент и бодигард на Меркюри от 1979 г., а също така ухажва певеца през последните месеци от живота му.

Според него след завръщането си от Швейцария певецът е спрял да пие хапчета и започнал да се подготвя за смъртта.

Фрийстоун разказва, че в последните минути от живота си Фреди поискал да разгледа колекцията си от предмети на изкуството, която се намирала в къщата.

Тъй като вече бил твърде слаб, той бил отведен надолу по стълбите, след което, разчитайки на помощник, успял да обиколи хола и японската си стая.

Фреди Меркюри почина на 24 ноември 1991 г. в дома си в Лондон. Причината за смъртта му бе бронхопневмония, възникнала вследствие на СПИН.

*****


"Междузвездни войни“: Какво всъщност означава Дарт в името най-големия злодей в киното

През 1977 г. жанрът на научната фантастика е променен завинаги с излизането на филма, сега известен като "Междузвездни войни: Нова надежда“, който бе началото на една от най-успешните поредици в развлекателната индустрия. Но дори и след всички филми, телевизионни предавания, комикси и видео игри, все още има много мистерии във вселената на Междузвездни войни, една от които е значението на "Дарт“.

Зрителите бяха запознати най-напред с термина чрез името Дарт Вейдър в "Нова надежда“, но то придоби различно измерение с напредването на историята.

При създаването на героя името преминава през различни комбинации, изградени върху фразата "тъмни води“, като Лукас е въртял различни комбинации с фамилни имена като Уилсън и Смит, докато не се спрял на печелившата комбинация от "Дарт Вейдър“. В "Нова надежда“ Оби-Уан Кеноби го нарича "Дарт“ създавайки впечатлението, че е просто неговото първо име, тъй като цялата концепция за Анакин Скайуокър като баща на Люк все още не е разкрита. Докато историята напредва и вселената на Междузвездни войни се разраства, "Дарт“ придобива различно значение.

"Дарт“ вече е прозвище, давано на ситските лордове от ситския орден, като Дарт Сидиъс (Палпатин), Дарт Тиранус (граф Дуку) и Дарт Мол. От години се смята, че "Дарт Вейдър“ означава "Тъмният баща“, дори подхранвано от самия Лукас след излизането на "Междузвездни войни: Империята отвръща на удара“, но това изобщо не е вярно, тъй като обратът с "бащата“ в този филм дори не е планиран при създаването на Дарт Вейдър. Според Лукас, "Дарт“ е разновидност на "мрак“, въпреки че обяснява, че името е вдъхновено от думите "смърт“ и "нашественик“. Всъщност думата "дарт“ в реалния свят няма реално значение, а само вътрешно-продукционно означение на ситите. Подобно на много други неща в "Междузвездни войни“, "Дарт“ е приело различни измерения и се е превърнало в нарицателно за "тъмната страна“ на силата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масови протести в САЩ заради мерките срещу COVID-19
Масови протести в САЩ заради мерките срещу COVID-19
10 нови случая на COVID-19 през вчерашния ден, заразените са общо 894
10 нови случая на COVID-19 през вчерашния ден, заразените са общо 894