НОВИНИ

60 секунди без COVID-19: Учени разкриха коя храна е опасна за мозъка

В момент, в който отвсякъде ни залива информация за коронавируса, решихме да ви покажем, че по света се случва и друго. Всеки ден ще ви представяме по няколко новини, "свободни" от COVID-19. Отделете няколко минути и за тях.

секунди без covid
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
07:10, 24.04.2020
5635
Чете се за: 01:39 мин.
Още

Американски учени стигнаха до заключението, че преработеното месо, картофите, бисквитите и тестените изделия причиняват по-често деменция. Информация за резултатите от проучването са публикувани на сайта „MedicalXpress“.

В изследването са участвали 209 човека с деменция на средна възраст 78 години и 418 души на съответната възраст, пол и ниво на образование, но без когнитивни смущения.

Доброволците попълвали сами въпросника в течение на една година. Споменава се, че са минавали на медицински преглед на всеки 2-3 години.

Оказало се, че в основата си храненето на пациентите с деменция включва преработено месо, включително колбаси, пушени меса, пастет, както и богати на нишесте продукти, алкохол и сладкиши. Хората от другата група се хранели по-често с месо, съчетано с плодове, зеленчуци и морски дарове.

Предишни изследвания показаха, че консумацията на здравословна храна – зелени листни растения, ягодови, ядки, пълнозърнести храни и риба може да намали риска от развитието на деменция.

*****

„Дисни“ снима нов сериал за "Междузвездни войни“ с жена в главната роля

Новият проект все още няма име, но се знае, че ще бъде пуснат във времеви период, който не съвпада с другите части на поредицата. Продуцент и сценарист е Лесли Хедлънд, която преди това снима сериала “Matryoshka Lives” (2019). Датата на излизане на новия сериал, който може да бъде гледан в стрийминг платформата Дисни+, не е оповестена.

Снимка: БГНЕС

Първият сериал за вселената на Междузвездни войни беше „The Mandalorian“ (2019), който излезе през ноември. През есента на 2020 г. се планира премиерата на втория сезон. В същото време тече и работа по третия сезон.

„Дисни“ се е заел със снимките на още два сериала по тази филмова вселена – за живота на джедая Оби-Уан Кеноби с Юън Макгрегър в главната роля и за капитана на разузнаването Касиан Андоре от филма “Роуг Уан: История от Междузвездни войни” (Rogue One, 2016) изигран от Диего Луна.

*****

Нов вид пепелянка носи името на герой от „Хари Потър“


Нов вид пепелянка, открита от учените в Аруначал Прадеш в Североизточна Индия, беше наречена “Trimeresurus salazar” (пепелянката на Салазар) в чест на героя от поредицата книги и филми за Хари Потър, съобщи „The Indian exspress”.

Снимка: БГНЕС

„Очевидно всички ние сме много големи почитатели на творбите на писателката Джоан Роулинг“, каза изследователят Зейшан Мирза, обяснявайки избора на име на уникалното влечуго.

Новият вид е открит по време на експедиция в джунглата на Аруначал Прадеш.

Учените обърнаха внимание на необичайния ярък зелен цвят и червеникаво-оранжевата странична лента на главата на отровната змия.

Магьосникът Салазар Слидерин беше един от основателите на училището в Хогуортс, основател на един от четирите дома в него. Традиционните му цветове са зелено и сиво и е известен с уменията си в общуването със змии.

През 2017 г. нов вид паяци беше кръстен отново на герой от "Хари Потър" - Lycosa aragogi заради приликите им с чудовището Арагог.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тествани са обитателите и персонала в дома в с. Гара Орешица, очакват се резултатите
Тествани са обитателите и персонала в дома в с. Гара Орешица, очакват се резултатите
Сирийски режисьор бежанец работи в помощ на медиците в Лондон
Сирийски режисьор бежанец работи в помощ на медиците в Лондон