НОВИНИ

60 секунди без COVID-19: Великденски шедьоври от мед

В момент, в който отвсякъде ни залива информация за коронавируса, решихме да ви покажем, че по света се случва и друго. Всеки ден ще ви представяме по няколко новини, "свободни" от COVID-19. Отделете няколко минути и за тях.

секунди без covid великденски шедьоври мед
bnt avatar logo
от БНТ
07:10, 17.04.2020
Чете се за: 01:11 мин.
Любопитно

Компютърен инженер от Русе превръща великденските сладки в изкуство. Изящните празнични курабийки на Ивона Калчева са известни в цяла Европа. Последната им презентация е била на изложба на италианския художник Микеле Кармелино.

Приготвянето на 20 празнични сладки може да отнеме и три дни. А за да са вкусни, задължително се правят от медено тесто, декорацията е с айсинг и се рисуват със специални безвредни бои. Сладките мини шедьоври са обкантени със смес от захарна дантела.

СНИМКИ: Ивона Калчева

*****

Селена Гомес заведе дело в размер на 10 млн. долара срещу създателите на игра за мобилни телефони, защото смята, че един от героите прилича твърде много на нея, съобщи Variety.

Играта позволява на потребителите да „се мотаят по магазините“ и да пробват дрехи заедно със звездите.

„Имате възможност да общувате с най-красивите модели и известни личности като Кардашиян, Джиджи Хадид, Бионсе и не само. Те ще ви помолят за съвет какво да облекат ", се казва в рекламните материали на новата игра.

Гомес твърди, че една от героините е нейно копие, въпреки че тя не е давала официално разрешение за това.

******

Група археолози откри в района на норвежкия ледник Лендбрин около 1 000 артефакта, разкриващи част от живота на викингите по тези земи.

Според публикация в списанието за археология „Antiquity“, останките са открити, благодарение на климатичните промени и топащия се лед. От тях става ясно, че в периода 300 – 1500 г. от .н.е. викингите са пътували много. Тази част от Северна Европа е претърпяла период на политическа централизация, развитие на търговията и урбанизацията.

Както отбелязват учените, през 2011 г. на ледника е била открита туника, а по-късно в същия район са намерени около 800 артефакти, 150 кости и еленови рога, над 100 каменни насипи и основи на каменни съоръжения. Археолозите са открили „отломки от шейна“, бастуни, подкови и дори „предмети от ежедневието“ като туника, ръкавица, няколко кожени ботуша и части от текстилни изделия.

Специалистите подчертават, че този „изключително богат археологически материал“ показва просъществувалата дълго време система за сезонно преместване на добитъка в планинските местности и може да помогне при изучаването на планинските хребети като цяло.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отиването на работа отпада като основание за пътуване през празничните дни
Отиването на работа отпада като основание за пътуване през празничните дни
Няма сигнали за безредици във "Факултета"
Няма сигнали за безредици във "Факултета"