НОВИНИ

9 февруари - Денят, в който Екатерина Дафовска стъпи на олимпийския връх

На днешната дата отбелязваме годишнината от спечелването на първия (и засега единствен) златен медал за България от Зимни олимпийски игри благодарение на Екатерина Дафовска

февруари денят екатерина дафовска стъпи олимпийския връх
bnt avatar logo
от БНТ
15:47, 09.02.2024
Чете се за: 02:47 мин.
Спорт
Слушай новината

На днешния 9 февруари се навършват точно 26 години от момента, в който Екатерина Дафовска осигури най-големия успех на България в зимните спортове, печелейки златния медал по време на Зимните олимпийски игри в Нагано.

Годината е 1998-а, а по онова време страната ни може да се похвали с едно единствено отличие от "бяла" Олимпиада дело на Иван Лебанов, който печели бронз в ски бягането по време на Игрите Лейк Плесид 1980.

Тази статистика обаче е на път да се промени, защото на 9 февруари идва време за индивидуалната дисциплина на 15 км при жените в биатлона, в която на старт застават две българки - Екатерина Дафовска и Павлина Филипова.

Последвалата надпревара остава завинаги в историята на българския спорт, тъй като със своя стартов №18 Дафовска провежда едно отлично състезание, в което поваля 19 от 20-те мишени и накрая спира хронометрите на 54:52.0 минути.

Това постижение се оказва недостижимо за нейните съпернички и така родената в Чепеларе биатлонистка носи историческия първи златен медал за България от Зимни олимпийски игри, а повече от четвърт век по-късно това си остава и единственият подобен триумф в историята на родния спорт.

Връщайки се към Нагано обаче, трябва да отбележим, че в индивидуалната дисциплина на 15 км при жените в биатлона страхотно представяне прави и другата българка Павлина Филипова, която също допуска една грешка в стрелбата, която в крайна сметка ѝ коства качване на почетната стълбичка. За огромно съжаление състезателката от Берковица се нарежда 4-а, оставайки на разлика от само 0.2 секунди от спечелване на бронзовото отличие.

Въпреки този развой датата 9 февруари несъмнено оставя своя огромен отпечатък върху българския спорт, а по повод 26-ата годишнина от златния олимпийски медал на Екатерина Дафовска ви предлагаме отново да гледате нейното участие в предаването "Зала на славата".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън: Паметта ми е добра
Байдън: Паметта ми е добра
„Български пощи“ възстановяват приемането на пратки за Израел
„Български пощи“ възстановяват приемането на пратки за Израел