НОВИНИ

90-годишен астронавт летя до ръба на Космоса (ВИДЕО)

Компанията "Блу ориджин" осъществи полет с туристи след почти двегодишна пауза

годишен астронавт летя ръба космоса видео
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:40, 20.05.2024
Чете се за: 03:00 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Компанията "Блу ориджин" на Джеф Безос успешно изстреля екипаж от шестима души до ръба на Космоса днес, възобновявайки бизнеса си с космически туризъм за първи път, след като суборбиталната ѝ ракета "Ню Шепард" беше приземена през септември 2022 г. заради авария, предаде Ройтерс.

Сред пасажерите в капсулата беше и Ед Дуайт, първият чернокож кандидат за астронавт от 60-те години на миналия век, който обаче не полита в Космоса. След успешния полет днес той стана най-възрастният човек, стигнал до Космоса. Дуайт е на 90 години и 8 месеца, отбелязва Ройтерс.

"В екстаз съм", каза Дуайт при кацането.

Снимка: БТА

Капсулата с екипажа на борда беше изстреляната на борда на ракетата "Ню Шепард" от стартовата площадка на "Блу ориджин" край отдалечения пустинен град Ван Хорн, щата Тексас. Тя се отдели от ракетата и се издигна над земната атмосфера, докато ускорителят пое обратно към Земята, както беше планирано.

Капсулата се върна с парашути, като мисия беше с продължителност около 10 минути. Един от трите й парашута не се отвори напълно - проблем, който може да бъде анализиран за следващите полети, отбелязва Ройтерс.

Сред пасажерите имаше бизнесмен и пилот. Те са платили за полета на компанията "Блу ориджин". Мястото на Дуайт е финансирано от организация с нестопанска цел и частна фондация. От компанията на Безос не разкриват сумите, срещу които космическите туристи си осигуряват място на борда на капсулата, отбелязва Ройтерс.

Възобновяването на туристическите полети на "Ню Шепард" беше основен приоритет за новия главен изпълнителен директор на "Блу ориджин" Дейв Лимп, който беше привлечен от "Амазон" в края на миналата година. Милиардерът Джеф Безос е основател и на двете компании. Той активно работи, за да направи космическата си компания по-конкурентна на "Спейс Екс" на Илон Мъск, отбелязва Ройтерс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров запази десетата си позиция в ранглистата на ATP
Григор Димитров запази десетата си позиция в ранглистата на ATP
Световни реакции след смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси
Световни реакции след смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси