НОВИНИ

Абрамович осъди писателка за клевета, че е купил Челси по нареждане на Путин

роман абрамович
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:01, 24.11.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Лондонският Висш съд определи като клевета твърденията в книга, че собственикът на Челси - Роман Абрамович, е купил клуба по нареждане на руския президент Владимир Путин.

В книгата, озаглавена "Светът на Путин: Как КГБ превзе отново Русия, а след това се насочи към Запада", се твърди, че Путин е използвал огромни количества незаконно придобити средства, за да разшири влиянието си в чужбина, включително и чрез покупката на Челси от страна на Абрамович през 2003 година.

Абрамович заведе дело за клевета срещу авторката Катрин Белтън и издателството ХарпърКолинс, а съдия Аманда Типълс отсъди в полза на руския магнат.

Типълс заяви, че е съгласна с твърдението на Абрамович, че няколко твърдения в книгата са "клеветнически спрямо ищеца" и са представени като факти, а не като мнения.

В книгата си Белтън, която е бивша кореспондентка на "Файненшъл Таймс" в Москва, твърди, че "Абрамович е купил Челси през 2003 под наставленията на Путин, за да може Русия да добие влияние във Великобритания". Книгата цитира източници като руския милиардер в изгнание Сергей Пугачов.

В друг пасаж от произведението се казва, че Абрамович е бил "касиер" на бившия президент на Русия Борис Елцин.

Говорителката на Абрамович приветства решението на съда, а от ХарпърКолинс заявиха, че "внимателно обмислят съдебното решение".

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общините ще получат допълнително 16,1 млн. лв. за ремонти
Общините ще получат допълнително 16,1 млн. лв. за ремонти
Преговорите за кабинет по тема "Електронно правителство"
Преговорите за кабинет по тема "Електронно правителство"