НОВИНИ

Административният съд касира изборите за кмет във врачанското село Лиляче

лиляче спорят какъв знак нанесен две бюлетините
bnt avatar logo
от БНТ
16:48, 11.12.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Административният съд във Враца касира изборите за кмет на врачанското село Лиляче. В хода на осъществената проверка и след подробен анализ на всички доказателства по делото, включително и на показанията на разпитаните по делото свидетели, съдът е установил нарушения на изборния процес по три пункта. Това каза пред журналисти говорителят на съда Мирослав Любомиров.

По думите му неправилно е определен броят на недействителните гласове, има нарушение при попълване на протокола на Секционна избирателна комисия №100 и нарушение при окомплектоването на изборните книжа и материали.

Любомиров обясни, че на проведеното на 23 ноември открито съдебно заседание по делото, съдът е отворил запечатан чувал с надпис „Избори за общински съветници и кметове, втори тур, на 5 ноември“, където не е бил открит печата на комисията. Не е открит и пакет с надпис „недействителни гласове“, а в открития пакет с надпис „действителни хартиени бюлетини“ в присъствието на всички са преброени 124 бюлетини, колкото е и броят им в избирателната кутия в тази секция.

"Тези нарушения са в пълно противоречие с методическите указания на ЦИК", обясни Любомиров. По думите му при единствената спорна бюлетина за кандидат №70 съдът счита, че вотът не следва да бъде обявяван за недействителен, тъй като може да бъде определен еднозначно.

"С всичките тези нарушения по три пункта съдът е формирал окончателен извод, че крайният резултат от проведените избори за кмет на кметство в с. Лиляче е различен от обявения с решението на Общинска избирателна комисия, поради което то трябва да бъде отменено, а изборът да бъде обявен за недействителен", заяви Любомиров, допълвайки, че решението на съда може да бъде оспорено в седемдневен срок пред Върховния административен съд.

Делото бе заведено след две жалби – на Красимир Богданов, представляващ местната коалиция ВМРО и Красимир Петров, кандидат за кмет на селото от същата коалиция.

От видеонаблюдението при преброяването на бюлетините на 5 ноември се видя намесата на външни хора, скандал, нови преброявания и обявяването на три от бюлетините за недействителни.

Точно три гласа се оказа разликата между обявения за победител на втори тур Росен Петков от ПП ГЕРБ и останалия втори – Красимир Петков от МК ВМРО.


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марая Кери е пак на върха на коледните музикални класации
Марая Кери е пак на върха на коледните музикални класации
Президентът на УЕФА готви промени в правилника, за да се кандидатира за нов мандат
Президентът на УЕФА готви промени в правилника, за да се кандидатира за нов мандат