НОВИНИ

Равен вот на балотажа в Лиляче: Имало ли е манипулация на изборите?

bnt avatar logo
от БНТ
12:05, 07.11.2023
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Равен резултат на балотажа във врачанското село Лиляче доведе до многократно броене на бюлетините. Стигна се и до напрежение в една от избирателните секции, заради спор за валидността на бюлетините. Това се вижда от видеозаписа на преброяването.

След края на изборния ден започнало броенето на бюлетините, където резултатът се оказал равен - по 234 гласа получили двамата кандидати за кмет на Лиляче. Тогава заместник-председателят на едната секционна комисия отишъл в другата.

"И започва да крещи "започвайте да броите наново" и тогава председателят на тяхната секция казва "защо да броим, който го казва?" - "аз го казвам, започвайте да броите"", сподели членът на СИК в с. Лиляче Дениза Димитрова.

Въпреки че преброените бюлетини са запечатани, а протоколите попълнени, след разпореждането и обаждане до ОИК - Враца, комисията започнала ново отчитане на резултата от вота. Броенето прераснало в скандал, заради оспорване на валидни и невалидни бюлетини. Междувременно в избирателната секция 100 започнали да влизат и излизат всякакви външни хора, които няма общо с изборния процес. В телефонно обаждане от ОИК обяснили, че СИК преценява валидността на бюлетините.

"В това време идва едно лице Миленков, което се представя за изпратен от ОИК и членовете на 100-тна СИК започват да изглеждат бюлетините по негови указания, пипа бюлетините, разстила ги по масите, казва коя е недействителна, което вече не е нарушение, а престъпление", заяви областният лидер на ВМРО, Враца Красимир Богданов .

Започнало поредно броене и спор за валидността на няколко бюлетини. Вотът показал обрат - с три гласа спечелил балотажа Росен Петков от ГЕРБ. За всички нередности от местната коалиция са подали сигнал до ОИК Враца.

"Не вярваме, че институциите ще си свършат работата, ако си ги бяха свършили, нямаше да бъдат допуснати външни хора да ни решат вота за кмет", уточни отпадналият кандидат за кмет на втори тур Красимир Петров.

Хората от селото, смятат, че вотът не е честен.

"Аз съм участвала в такива комисии и се постъпва нечестно. Две деца щяха да преброят т за един час тия неща. Според нас не са честни изборите", каза жител на село Лиляче.

Жалби са подадени до ОИК Враца и прокуратурата.

Автор: Мирослава Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНР: Кореспондентът в Москва Ангел Григоров официално върна акредитацията си на руските власти
БНР: Кореспондентът в Москва Ангел Григоров официално върна акредитацията си на руските власти
ООН сравни случващото се в Ивицата Газа с гробница
ООН сравни случващото се в Ивицата Газа с гробница