НОВИНИ

Освободиха срещу подписка членовете на СИК-Малорад, заснети да дописват бюлетините

bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 13.11.2023
Чете се за: 02:47 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Освободиха с мярка подписка членовете на СИК в Малорад, които дописаха вота на избирателите, както ви показахме в "По света и у нас". Това стана, след като адвокатите на обвиняемите обжалваха мярката, определена от Районния съд в Бяла Слатина.

Моника Йорданова, председател на 5-та СИК в с. Малорад и Цветослав Цветков, член на същата избирателна комисия са обвинени за подправянето на вота на 29 октомври, като са дописали преференции в бюлетините за няколко кандидати за общински съветници в община Борован. Нарушението бе заснето във видеозаписа от преброяването на вота, което БНТ първо ви показа.

Днес съда измени мярката мярката за неотклонение от "задържане под стража" в "подписка". На влизане в съдебната зала Моника и Цветослав запазиха мълчание.

Според прокурор Камелия Трифонова съществуват достатъчно доказателства за извършеното престъпление. Тя го определи като изключително тежко посегателство върху избирателните права на гражданите и посочи, че обвиняемите могат да повлияят на свидетелите, ако бъдат пуснати на свобода.

Адвокатите на Моника Йорданова и Цветослав Цветков се позоваха на добрите характеристики на обвиняемите.

"Говорим за двама обвиняеми, които в живота си досега не са извършвали престъпления - живеят, работят", каза Даниел Христов - адвокат на Цветослав Цветков.

Според защитата изменената мярка "подписка" не може да повлияе на делото.

"По какъв начин биха повлияли на делото, при условие, че всички свидетели са разпитани? С оглед събраните доказателства по делото, с оглед, че няма реална опасност да се укрият или да извършат друго престъпление, т.к. липсват такива доказателства и такива данни по делото", каза Цветомила Събинска - адвокат на Моника.

След изменената мярка обвиняемите се прибират вкъщи при семействата си. Сега те имат право да се върнат към ежедневните си задължения, но при повикване от разследващите са длъжни да се явят.

Мярката определена от съда е окончателна, но разследването по делото продължава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бебета са починали в Ивицата Газа заради недостиг на гориво в болниците
Бебета са починали в Ивицата Газа заради недостиг на гориво в болниците
Бранимир Грозданов се завърна у нас и подписа с тима на Нефтохимик 2010 Бургас
Бранимир Грозданов се завърна у нас и подписа с тима на Нефтохимик 2010 Бургас