НОВИНИ

Обсерваторията в София се руши след започнал ремонт

bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 13.11.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Паметник на културата се руши в центъра на София - астрономическата обсерватория в Борисовата градина. През май там започна ремонт, но днес сградите изглеждат още по-зле отпреди и има сериозен риск за целостта им.

Подробности вижте във включването на Михаил Диков

Дотук се стигна след като тази пролет започнали строителни дейности - започнат е ремонт на покрива и са изкопани са дупки за укрепване на основите на старата сграда. Строена през 1897, тя е сред първите постройки на Софийския университет.

"Ремонтът трябваше през март да започне, започна през май. Имаше ремонтни работи около 10 дни, след което, с обяснението, че всеки ден вали, беше прекратен ремонта. И така цяло лято след зейнали дупки, изкопани, за да укрепват основите, при започнал ремонт на покрива...в края на август отново продължи ремонта, но с прекъсвания.

Няколко пъти различни работници идваха, различни бригади без обяснение като някои работеха добре, други нищо не правеха. Имаше големи дупки - от по седмици без никаква дейност, докато не започнаха и първите дъждове.

Обясненията бяха най-различни - веднъж, че трудно се намирали работници, разни обещания, че ще се направят бързо нещата и после пак спират..винаги се дават обещания, че всичко ще е точно и под контрол, но го докарахме дотук", разтревожен е доц. Тодор Велчев, ръководител на катедра "Астрономия".

Заради изкопаните, но незапълнени дупки до основите на старата сграда, по нея са се образували пукнатини, а учените се опасяват, че има риск постройката да рухне.

За проблема от Катедра "Астрономия" на Физическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски" са информирали няколко пъти ректорското ръководство на Алма Матер, но засега няма предприети действия, казва доц. Велчев.

Затова от катедрата публикуваха отворено писмо до министерствата на образованието и науката и на културата, както и до Националния институт за опазване на паметниците на културата. Отговор все още не е получен.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бранимир Грозданов се завърна у нас и подписа с тима на Нефтохимик 2010 Бургас
Бранимир Грозданов се завърна у нас и подписа с тима на Нефтохимик 2010 Бургас
Хари Кейн: Наистина бих искал да играя с Меси
Хари Кейн: Наистина бих искал да играя с Меси