НОВИНИ

Дуалното обучение се развива успешно и в Софийска област

В Самоков Професионалната гимназия по туризъм има дуални паралелки за хотелиери, сладкари, готвачи

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:53, 13.11.2023
Чете се за: 06:52 мин.
У нас
Слушай новината

Отиваме в Професионалната гимназия по туризъм в Самоков. Там вместо в училищна стая се озоваваме сякаш в зала на престижен ресторант. Сервитьори са учениците в дуалното обучение от 11-и и 12-и клас. Сервират и внимателно следят къде е ножът, къде са вилиците, чашите за вино. Този учебен кабинет-ресторант е оборудван със средства по проект "Подкрепа за дуалната система на обучение" на Оперативна програма " Наука и образование за интелигентен растеж".

"Много сме доволни от програмата, тъй като успяхме да направим кабинета, в който се намираме, където децата по време на своите учебни практики успяват да научат неща, след което да ги прилагат в по-нататъшната си реализация", каза Мариана Бакрачева, учител по професионална подготовка в Професионална гимназия по туризъм, гр. Самоков.

Освен кабинета, по програмата са закупени работни облекла и уреди. Гимназията е първото училище в София-област, което през 2016 година започва да предлага дуално обучение. В момента има паралелки "Организация на хотелиерството", "Производство на захар и захарни изделия", "Готвач" и "Хлебар-сладкар". Учениците от 11-и клас са три дни в училище и два във фирма, а тези от 12-и клас два дни в училище и три във фирма. Интерес към тези паралелки не липсва.

"Избрах тази професия, защото съм добре запозната с нея. Мои близки са в сферата на хотелиерството и реших и аз да продължа в близкото бъдеще с това.

БНТ: А към дуалното обучение кой те насочи, защо реши да е дуална паралелка?

- Насочих се към нея, защото исках да съм повече в сферата на хотелиерството, повече да работя и по-малко да уча", обясни Цветелина Петрова, 12-и клас, "Организация на хотелиерството".

"Да имам повече практика и да видя какво е чувството да работиш по-близо до професията си... Хубавото е, че ако си имал амбицията да продължиш да учиш, запознаваш се с нови хора и мечтаната за теб работа", уточни Али Анкин, 11-и клас.

Освен в кабинета- ресторант учениците от гимназията практикуват и в кухнята на училището, изградена с учебни цели. Там намираме ученици от паралелката "Производство на захар и захарни изделия".

"Тук обучаваме децата практически да изпълняват различни рецепти, за да могат да усвояват знанията по специалността.

- БНТ: Какво най-често готвите тук?

- Най-често сладки неща, които са по специалността, днес ще приготвим шоколадов кекс", обяснява господин Николов, учител от Професионална гимназия по туризъм, гр. Самоков.

Фирмите, с които взаимодейства училището, са повече от десет. Те са в сферата на туризма заради курорта "Боровец" и в сферата на хранително-вкусовата промишленост.

Според Анна Харалампиева, учител-методик в Професионална гимназия по туризъм, гр. Самоков имат доста партньори и доста години вече работят с тях.

"Така че мисля, че и те са доволни, и ние сме доволни. И се надяваме все повече ученици от нашата гимназия да се реализират в тази сфера, която са избрали. Учениците имат наставници на работното място, за всеки пет ученика отговаря един наставник, неговата роля е да запознае учениците, да покаже какво трябва да вършат, да следи тяхната работа", допълни Анна Харалампиева.

За да видим работата на учениците и в реални условия, отиваме в голямо самоковско предприятие за производство на сладкарски изделия. В цеха за производство на шоколадово руло наставник на учениците е Радослава Чакърова.

"Децата са разделени на групи като имаме в сектор " Размерване, опознаваме и подготовка на суровини" за забъркване на нашия пандишпан, след това имаме в сектор "Крем" и " Контрол качество на завой".

- БНТ: Доволни ли сте от работата им?

- Да, доволни сме, от началото погледнаха малко плахо на самата идея, но сега вече с удоволствие и ентусиазъм посещават работното място", уточни Радослава Чакърова, наставник от предприятие за сладкарски изделия.

"Правим пастички, рула, топчета", каза Георги Велев, 11-и клас.

Тук на завоя, заедно с наставниците си, качеството на шоколадовите рула наблюдават Георги и Миглена от 11-и клас. А в съседния цех опакова бисквити съученикът им Димитър. От предприятието казват, че е много добър работник и скоро ще му предложат като завърши да остане тук.

"БНТ: Харесва ли ти работата? Интересно ли е?

- Интересно е, може да се каже, харесва ми.

БНТ: Би ли останал да работиш тук?

- Може да се каже - да", отговори Димитър Димитров, 11 клас.

От фирмата разказват, че от десет години насам проявяват силен интерес към дуалното обучение. В началото липсвала законовата рамка то да бъде осъществено, но вече условията са налице.

"Министерството на образованието регулира, въведе по-точни критерии, самият процес на назначение на служителите, по-точно на ученици непълнолетни, е много по-улеснен и не изпитваме затруднения", заяви Росица Стоилова, мениджър "Качество" на предприятие за сладкарски изделия, гр. Самоков.

"Твърдо вярваме, че дуалната система на обучение е една чудесна и реалистична възможност, с която бизнеса да преодолее проблемите на пазара на труда, пред които е изправен", добави Десислава Мертакчийска, специалист "Човешки ресурси" на предприятие за сладкарски изделия, гр. Самоков.

От началото на тази учебна година в сладкарското предприятие са назначени десет ученици на гимназията по туризъм.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Средната работна заплата вече е над 2000 лв., сочат данните на НСИ
Средната работна заплата вече е над 2000 лв., сочат данните на НСИ
Тайрийз Макси с рекордните за кариерата си 50 точки при победата на Филаделфия над Индиана
Тайрийз Макси с рекордните за кариерата си 50 точки при победата на Филаделфия над Индиана