НОВИНИ

Адвокат: Извънсъдебното споразумение за разменените бебета е най-доброто решение на казуса

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:02, 14.01.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Двете бебета, които бяха разменени при раждането си, от вчера са при своите биологични родители.

Извънсъдебното споразумение е било най-доброто решение в случая, коментира в "Денят започва с Георги Любенов" президентът на Комисията по семейно право към Федерацията на европейските адвокатури Йорданка Бекирска. Тя е участвала като експерт при разрешаването на казуса.

Според Бекирска все още не се знае какво обезщетение ще искат семействата, но най-вероятно и тук ще има споразумение, а не съдебна битка.

Единствената възможност, която е можела да бъде използвана в случая с разменените бебета, е била извънсъдебно споразумение, смята адвокат Йорданка Бекирска. Ако е имало дело за установяване на произход, то това е щяло да коства 3 - 4 години от живота на децата като не се знае какви грижи са щели да бъдат полагани за тях през това време.

"Защото, когато знаеш, че не полагаш грижи за собственото си дете, нещата са съвсем различни. Това беше единственото разумно решение, което, за щастие, и двете семейства пожелаха в един момент, когато категорично се убедиха в това, че не отглеждат биологичните си деца", посочи тя.

Колко до момента на самата размяна, адвокат Йорданка Бекирска разказа, че е той е бил много емоционален. Двете майки са били благоразположени и към собственото си дете и към това, което са отглеждали.

"Имало е много напрежение, което е било, че се отделят от децата, за които четири месеца са полагали непосредствени грижи с много любов и двете семейства. И това беше до една степен тъга, от друга страна пък много силна радост, че вече са с биологичните си деца и така едни смесени чувства можеха да се забележат", разказа тя.

Според адвокат Бекирска в началото е било много важно да се разбере дали разменените деца са само две и как е станало всичко.

"Не се е случило при изписването, размяната се е случила при раждането още", напомни тя.

В световен мащаб неведнъж са се срещали такива случаи, има и съдебни дела в Страсбург. Още не се знае каква сума ще искат двете семейства като обезщетение. Вероятно и тук ще има споразумение с болницата и Столична община като принципал, а не съдебна битка, прогнозира адвокат Бекирска.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експлозии в Киев и Харков, битката за Соледар продължава
Експлозии в Киев и Харков, битката за Соледар продължава
Иран екзекутира бивш заместник-министър на отбраната по обвинение в шпионаж
Иран екзекутира бивш заместник-министър на отбраната по обвинение в шпионаж