НОВИНИ

Адвокат по медицинско право: В болниците липсва политика на пациентска безопасност

bnt avatar logo
от БНТ
07:35, 09.09.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Вчера стана ясно, че лекарска грешка е причинила смъртта на 31-годишната родилка, която почина заедно с нероденото си бебе в Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград.

Темата коментира в студиото на "Денят започва" адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

"Преди да говорим за това кой е виновен, сгрешил ли е, какво се е случило, аз мисля, че като общество трябва да обърнем внимание дали има и други такива случаи и да си дадем ясна сметка какво правим по въпроса тези неща да не се случват отново", каза тя.

Петрова обясни, че се допускат такива грешки и припомни случаи от 2018 г., когато няколко родилки в болница "Шейново" също изгубиха живота си заради погрешна интубация.

"Последното, което излезе, това е съдебно-медицинската експертиза, която посочва като причина за смъртта неправилна интубация. Запознах се с това, както знаете, веднага след инцидента, направихме и вътрешна проверка. След това имахме и одита, както го наричате. не знам какво да кажа, колегата е съкрушен, в момента е в болнични, страда от сериозно заболяване. В крайна сметка вие знаете, че и следствието провежда необходимите процедури и разследвания, нека да изчакаме и те да кажат", обясни директорът на Благоеврадската болница д-р Огнян Митев.

Съпругът на родилката каза за БНТ в телефонен разговор, че ще води дела. "Аз по принцип бях готов и в Страсбург да водя дела, но явно може да се случат нещата в България само по този начин", сподели той.

"Разследванията са полезни за обществото дотолкова, доколкото основната им функция е да открием какъв е източникът на така наречената грешка, тоест, каква е причината системно в различни болници това да се случва", обясни адв. Петрова.

Според адвоката съдебната отговорност трябва а е вторична функция на цялата проверка. В болниците липсва така наречената политика за пациентска безопасност. Това е безопасност и за лекарите, които носят риск, обясни адвокат Мария Петрова.

"Трябва да се направят ясни правила, ние сме държава, която с години се бори да има адекватни стандарти и вместо медицинските стандарти да се третират като лобистки документи, да дават възможност на всеки ъгъл да се открива частна болница, да се създадат алгоритми за поведение, правила за добра медицинска практика", заяви тя.

Вижте повече във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Репортер в Благоевград: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Денков: При 10% заразени ученици или учители преминаваме към онлайн обучение
Министър Денков: При 10% заразени ученици или учители преминаваме към онлайн обучение
Кабел за улично осветление на Орлов мост се превърна в простор за дрехи
Кабел за улично осветление на Орлов мост се превърна в простор за дрехи