НОВИНИ

Лекарска грешка е причината за смъртта на починалите родилка и бебе в Благоевград

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:15, 08.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Лекарска грешка е причината за смъртта на родилка и бебето ѝ в Благоевград, сочи съдебно-медицинската експертиза и проверката на Медицински надзор. Случаят е от 17-и юни, когато 31-годишната Евгения и нероденото ѝ бебе издъхват по време на планирано секцио.

Според медицинския одит грешка при интубирането е непосредствената причина за смъртта на младата жена. Тя е била интубирана неуспешно два пъти, защото имала проблеми с дишането, докато ѝ поставяли упойката. Лекарите опитали да спасят майката и бебето ѝ, но не успели.

"Както знаете, веднага след инцидента направихме и вътрешна проверка. След това имахме и одита, както го наричате. Не знам какво да кажа, колегата е съкрушен. В момента е в болнични, страда от сериозно заболяване. В края на краищата знаете, че и следствието провежда необходимите процедури, разследвания. Нека да изчакаме и те да кажат какво е", каза директорът на болницата д-р Огнян Митев.

От болницата заявиха, че на този етап не могат да кажат дали лекарят, извършил неуспешната интубация, ще бъде уволнен.

"Без да има окончателно решение, присъда или някакво друго заключение, не, няма", отговори директорът.

Родилка и бебето ѝ починаха в Благоевград

Съпругът на починалата жена ще заведе дело срещу болницата.

"Ще се водят дела и така, аз по принцип бях готов и в Страсбург да водя дела и така, но може и да приключат само в България нещата по този начин", коментира по телефона Крум Златарски.

От прокуратурата в Благоевград заявиха, че са получили доклада на Медицинския одит, но няма да го коментират, за да не пречат на разследването. По случая е образувано досъдебно производство за немарливо изпълнение на лекарска дейност.

Репортер: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Величков: Може да има два конгреса
Петър Величков: Може да има два конгреса
Остра реакция на Варшава срещу Брюксел
Остра реакция на Варшава срещу Брюксел