НОВИНИ

Борисов: Юмрукът на Радев роди партии и коалиции, които доказаха, че не разбират материята

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:12, 08.09.2021 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини президента Румен Радев, че "самоубива следващото редовно правителство". Критиката му е заради актуализацията на бюджета. По негови думи е невъзможно драстично скачане на пенсии и публични разходи без обезпечаване.

Според Борисов юмрукът на Румен Радев е родил партии и коалиции, които не разбират най-важния политически закон - този за бюджета. Според него заради заложеното в държавната сметка следващото правителство в рамките на година ще трябва да орязва всички разходи.

"И да се самоубие. Това прави Радев в момента. Самоубива следващо редовно правителство. Каквото и да е то и ако другите партии не го разбират, аз в такъв "годеж" няма да вляза. Ние в момента вървим като хазартен играч, отишъл на ротативка и изхарчил парите и за ядене, и за къщата, и ще му вземат къщата утре, защото изходът от това, което правят в момента Радев с неговата шайка ще я нарека, е или да теглим огромен дълг и да задължим точно тия млади хора, които уж ги харесваха, или да плащаме с данъци", коментира лидерът на ГЕРБ.

Борисов призова "Има такъв народ" да излязат от зала, за да не се приеме актуализацията.

"128 депутати като излязат, не могат да приемат нито една от тези глупости", допълни той.

Лидерът на ГЕРБ отговори на критиките, че партията му е подкрепила предложението на ДПС за 120 лв. добавка към пенсиите до края на годината.

"Нашето е 100, тяхното 120. Гласувахме за по-близкото до нас. А "Има такъв народ" като предложиха Каримански заедно с ДПС за шеф на БНБ, какво правеха? Годеж, секс, любов?", попита Борисов.

Все още от ГЕРБ не съобщават името на кандидата за президент, когото ще изправят срещу Румен Радев. Ще избират между няколко варианта.

"Имаме кандидат за партийна фигура, един за непартийна, трима и още двама, които чакат", отговори Борисов.

В Народното събрание депутати от ГЕРБ поставиха отново въпроса за Изборния кодекс и предлаганите от тях промени. Отправиха въпроси към ЦИК и президента за машините, софтуера им и за броенето на всички разписки от всички секции.

"Техническите средства за гласуване, машините са ли вече собственост на българската държава или още са собственост на частна фирма? Софтуерът е ли собственост на българската държава, или се контролира от частна фирма? Ще прави ли тези избори българската държава или за втори път ще бъдат проведени от частна фирма, което е безпрецедентен случай в ЕС и в цивилизованите страни", коментира Радомир Чолаков.

Според депутатите от ГЕРБ сегашният парламент все още може да вземе спешни решения, с които да вдигне и активността на предстоящите избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойкотът на COVID мерките: има ли глобени заведения?
Бойкотът на COVID мерките: има ли глобени заведения?
Учениците до четвърти клас ще са без маски в час
Учениците до четвърти клас ще са без маски в час