НОВИНИ

Президентът Радев връчи държавни отличия на изтъкнати българи (Снимки)

bnt avatar logo
от БНТ
11:18, 08.09.2021
Чете се за: 02:27 мин.
Общество
Слушай новината

Президентът Румен Радев връчи държавни отличия на изтъкнати българи за значимите им заслуги в областта на медицината, информационните технологии и отбраната - акад. Васил Сгурев, проф. д-р Камен Плочев, Славчо Велков.

За мен е чест да удостоя със заслужени отличия наши изявени сънародници, посветили себе си на България и допринесли със своите професионални успехи за нейното развитие и просперитет, каза президентът.

С орден „Св. св. Кирил и Методий“ oгърлие беше удостоен акад. Васил Сгурев за неговите заслуги за развитието на електрониката, роботиката и информационните технологии.

Проф. д-р Камен Плочев беше отличен с орден „Мадарски конник“ първа степен за постиженията му в областта на медицината, развитието и укрепването на двустранните отношения в областта на здравеопазването и научните изследвания в медицината между Република България и редица европейски държави.

Президентът връчи Почетния знак на държавния глава на полковник Славчо Велков за неговия принос към отбраната и сигурността на България, активната му общественополезна и военно-патриотична дейност.

От името на наградените акад. Васил Сгурев благодари за оказаната им чест да получат едни от най-високите отличия в България.

Той призова управляващите, които в годините оптимистично чертаят развитието на страната да не се разпиляват, а да се концентрират върху няколко приоритета и да работят за просперитета на България и да не забравят историческите уроци, когато други народи са слизали от историческата сцена, защото не са могли да защитят своето място в този свят.

"Всички ние наградените сме работили според силите си за просперитета на нашата страна дълги години и искаме да я видим такава каквато са я виждали възрожденците, а именно висока наравно с всичките останали народи, да може да върви напред в една непрекъснато динамично развиваща се световна система", заяви той и добави, че не трябва да се губи времето в дребни неща.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът прие единодушно: Даряваме 51 000 дози от "Пфайзер" на РСМ
Парламентът прие единодушно: Даряваме 51 000 дози от "Пфайзер" на РСМ
Мъри закри скаутското звено в Левски
Мъри закри скаутското звено в Левски