НОВИНИ

Акад. Петрунов: Няма никакво съмнение, че третата доза ваксина ще бъде необходима

bnt avatar logo
от БНТ
07:50, 08.09.2021
6193
Чете се за: 03:07 мин.
Още
Слушай новината

Няма никакво съмнение, че третата доза ваксина ще бъде необходима, но без да се бърза. 8 - 10 месеца след преболедуване или ваксиниране, спокойно може да се направи бустерна доза. Това коментира в "Денят започва" по БНТ акад. Богдан Петрунов, имунолог и алерголог.

Няма официална промяна в характеристиките на ваксините, но се очаква да бъде променено и се очаква да бъде възможно поставянето на трета доза с друг вид ваксина, обясни той.

Очевидно, не се спазват мерките, които да доведат до ограничаването на делта-варианта. Ваксинацията не е масова, според мен е отчайващо слаба, ние сме на последно място в Европа, подчерта акад. Петрунов.

Той обясни, че сред заразените започват да преобладават все повече по-млади хора и дори пеленачета се разболяват. По думите му тревожното е, че делта-вариантът се прекарва и безсимптомно, а дори при по-леки симптоми хората не се обръщат към лекар и по този начин разпространяването на заразата продължава.

Здравният министър: Възможно е още следващата седмица да има разрешение за трета доза ваксина

Миналата година с първите варианти на COVID-19 имаше смущения във вкуса, в обонянието, сега не се забелязва това нещо, допълни още акад. Петрунов.

Много бързо се развива инфекцията при делта-варианта и ние го виждаме - увеличава се броят на заразените, на болните в болнични заведения и на смъртните случаи.

Той коментира и т.нар. вариант ковид ню в Колумбия - още нищо не се знае за него, тепърва се изучава, няма достатъчно данни, те само са доказани, но е трудно да се каже каква тежест на заболяването причиняват.

Ефектът на съществуващите сега ваксини по отношение на съществуващите варианти е много добър - не по-малко от 70% до 90% успеваемост и ефективност на ваксините, категоричен е акад. Петрунов.

Проучване: Ваксинираните са два пъти по-склонни да прекарат COVID-19 без симптоми

Ваксината предпазва да не се разболеем или да прекараме по-леко болестта, обясни той.

10 - 12% е имунитетът след преболедуване. Имунитетът, който създават ваксините, е по-специфичен, антителата след ваксинация са много по-ефективни, много по-качествени, каза акад. Петрунов.

Няма никаква връзка между грипната и коронавирусната епидемия и затова задължително трябва да си поставим противогрипна ваксина, както досега, обясни още акад. Петрунов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окрилена България ще търси втора поредна победа
Окрилена България ще търси втора поредна победа
Експертът Любомир Тулев: Не мисля, че системата за онлайн преброяване е била хакната
Експертът Любомир Тулев: Не мисля, че системата за онлайн преброяване е била хакната