НОВИНИ

В НС продължават дебатите по актуализацията на бюджета

Николай Минков
от Николай Минков
07:10, 08.09.2021 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В Народното събрание продължава работата на депутатите върху актуализацията на бюджета.

Освен бюджета на ДОО, днес трябва да бъде приет и бюджетът на НЗОК, а следобед бюджетната комисия започва да разглежда план сметката на т.нар. голям бюджет.

Два взаимно изключващи се проекта на бюджета на ДОО бяха предложени вчера - единият на ДПС, подкрепен от ГЕРБ и БСП, предвиждащ добавка от 120 лв. за пенсионерите за последните три месеца на годината, без преизчисляване на пенсиите. Другият проект, подкрепен от бюджетната комисия, е повишение на минималната пенсия от 300 на 370 лв. и на максималната от 1440 на 1500 лв.

Днес депутатите трябва да изберат един от двата варианта, за да може да се извърши актуализация, обяви вчера финансовият министър Асен Василев.

Вчера дебатите преминаха със скандали. БСП, ДПС и ГЕРБ гласуваха допълнителни разходи на НОИ, за които според финансовия министър Асен Василев пари няма и обвини трите партии, че взривяват бюджета. С гласовете им бяха приети допълнителни разходи на НОИ, с които да се покрият добавки на пенсионерите между 100 и 120 лв. за последните три месеца на годината.

След 11-часово обсъждане парламентът прекрати заседанието и насрочи гласуването на бюджета на ДОО и Здравната каса за днес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес е Малка Богородица
Днес е Малка Богородица
Доброволци организираха над 70 акции за почистване в Благоевград
Доброволци организираха над 70 акции за почистване в Благоевград