НОВИНИ

Хаос и скандали в парламента заради бюджета на Държавното обществено осигуряване

Николай Минков
от Николай Минков
18:15, 07.09.2021 (обновена)
Чете се за: 08:27 мин.
У нас
Слушай новината

Хаос и скандали в парламента в опити да се променят финансовите разчети в бюджета на Държавното обществено осигуряване от БСП, ДПС и ГЕРБ.

С гласовете на трите партии бяха приети допълнителни разходи на НОИ, с които да се покрият добавки на пенсионерите между 100 и 120 лв. за последните три месеца на годината. Финансовият министър Асен Василев заяви, че пари за тези разходи в бюджета няма и обвини трите партии, че взривяват бюджета.

Всички разчети, които бяха гласувани през бюджетната комисия като увеличаване на минималната пенсия от 300 на 370 лв. и максималната от 1440 на 1500 лв., се разбъркаха след внезапната подкрепа между трите "партии на статуквото" към предложението на ДПС, а именно - да се увеличи общата приходна респективно разходна част на бюджета на Държавното обществено осигуряване допълнително с 200 млн.

След почивка в парламента, беше подкрепено предложението на ГЕРБ за допълнителни 245 млн. по бюджета на Държавното обществено осигуряване. Така се получиха две суми - 200 и 245 млн. лв., които разместиха всички сметки. От там започнаха скандали, че има ново мнозинство в парламента.

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Има такъв народ" обвиниха ГЕРБ, ДПС и БСП, че бламират бюджета, като раздуват разходите с между 200 и 245 млн. лв., без да има за целта осигурени средства за допълнителни добавки за пенсионерите между 100 - 120 лв. според различните предложения и поискаха заседанието да се прекрати, а план сметката да се доработи в бюджетна комисия.

"Ясно е, че коалицията БСП, ГЕРБ-СДС и ДПС искат да взривят бюджета, защото не смятат да управляват след 1 януари", заяви Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Парламентарната група на "Има такъв народ" предлага да се прекрати заседанието. Второ, в тази зала има мнозинство БСП, ГЕРБ и ДПС. Трето, ако искате, може да свикаме извънредно заседание и да ви приемем кабинет”, каза Тошко Йорданов от ПГ на "Има такъв народ".

От ГЕРБ заявиха, че това е трябвало да стане между първо и второ четене.

"Карате със 150 км срещу една стена и имате още 10 метра за да блъснете в нея. Няма как да спрете колата. Просто трябваше миналата седмица и по-миналата да организирате между различните парламентарни групи и да се осъществи някаква координация", каза Тома Биков от ПГ на ГЕРБ-СДС.

А от БСП обясниха защо са подкрепили предложенията на ДПС и ГЕРБ.

"Някаква коалиция ви се привидя, някакви сватби, някакви годежи - да, ПГ на БСП ще подкрепи всяко предложение, което ще донесе повече доходи на българските пенсионери”, обясни Георги Свиленски от БСП.

От "Демократична България" предупредиха че между първо и второ четене не може да има две предложения за промяна на план сметката на НОИ.

"Правя процедурно предложение за отлагане на гласуването по чл. 1. Нека той да се върне на бюджетна комисия. Да има допълнителен доклад на бюджетна комисия, каквато е практиката в подобни ситуации, защото предложенията, приети от страна на ГЕРБ и на ДПС не са идентични", предложи Мартин Димитров от "Демократична България".

Наложи се министърът на финансите да вземе думата, за да обясни, че пари за заложените допълнителни разходи няма.

"Ако Народното събрание реши да си измисли приходи, които не съществуват, и да тръгне да ги раздава - трябва да си поеме отговорността, че измисля приходи, които не съществуват, и тръгва да ги раздава. Но трябва да е абсолютно ясно тези приходи дали ги има и дали ги няма. Ако тези приходи ги няма, това е равносилно на взривяване на бюджета. Въпросът ми към вас е - защо не слушате вашите собствени експерти", заяви служебният министър на финансите Асен Василев.

Според ДПС пари за добавки към пенсиите има и те призоваха финансовия министър да си свърши работата.

"Експертите ще се произнесат, а не културиста. Да, ще се сгодим партиите на статуквото, точно така ще направим. И ако мислите, че ни пука от това, че вие ще се радвате - изобщо вече не ни пука, защото ни пука за това дали България ще има кабинет, пука ни дали ще се внесе Плана за възстановяване и устойчивост, пука ни как ще се движи българският бизнес и какви условия ще имат хората в тази тежка криза", отговори от трибуната Йордан Цонев от ДПС.

А служебният финансовият министър поиска парламентът да поеме отговорността от кои пера да вземе пари, за да покрие допълнителните разходи гласувани от ДПС, ГЕРБ и БСП за добавки към пенсиите.

Народното събрание прие няколко решения, с които допълнително натовари бюджета на Държавното обществено осигуряване не така както той бе планиран предварително и както беше гласуван в бюджетната комисия.

Според гласуваните решения до момента минималната пенсия се увеличава от 300 на 370 лв., на този етап се увеличава и максималната пенсия до 1500 лв. Засега е прието и предложението на Мая Манолова за допълнителна добавка към пенсиите от 50 лв., както и предложението на ДПС за добавка към пенсиите през последните три години от 120 лв.

Все още не се знае дали тези решения ще влязат в сила. Преди това трябва да се направи сметка, за да се види дали тези разходи могат да бъдат покрити от приходите на бюджета за Държавно обществено осигуряване кога ще стане не се знае.

След 11-часово обсъждане парламентът прекрати заседанието и насрочи гласуването на бюджета на ДОО и НЗОК за утре.

"Това, което от Министерството на финансите можем да кажем на хората е, че ние ще насмятаме и двата варианта и ще ги предоставим на парламента. Оттам нататък парламентът трябва да реши кой от двата текста да остане. Ако говорим да останат 120 лева - те са по-скъпи с около 200 млн. Предложението на ДПС е това да бъдат допълнителни приходи от осигуровки, което не е ясно дали ще се случи, но точно това ще трябва да смятаме - евентуално има ли резерв с допълнителни приходи иначе трябва да се вземат средства от държавния бюджет с допълнителен трансфер т.е. да се намалят част от другите пера", коментира служебният министър на финансите Асен Василев.

"Ако остане предложението, което е на бюджетна комисия, там става въпрос за допълнително 50 млн., които ги има вече като приход в държавния бюджет и могат да бъдат осигурени. Проблем ще бъде, ако станат и двете предложения, защото това означава допълнително 847 млн., които определяно няма откъде да се вземат", допълни още Василев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандалът "500К": Бурни коментари в кулоарите на парламента
Скандалът "500К": Бурни коментари в кулоарите на парламента
Шеф на Арда призна, че клубът се нуждае от финансова помощ
Шеф на Арда призна, че клубът се нуждае от финансова помощ