НОВИНИ

Системата за онлайн преброяване вече работи, но с ограничен обхват

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:00, 07.09.2021 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Националното онлайн преброяване започна с хакерска атака още в първите часове. Неуспешна засега. След това започнаха още проблеми, които възпрепятстваха електронното преброяване.

Само десет часа след пускането на системата, тя беше атакувана от хакери, но опитът беше спрян, защото системата има четиристепенна защита и пробивът е почти невъзможен, обясниха от НСИ. Няколко часа по-късно обаче се появи нов проблем, става дума за достъпа до базата данни на личните документи. Cпънкaтa дойде от oбмeнa нa информация между рeгиcтритe или така наречената система RЕGIX. Така часове наред рeгиcтрaциятa в "Прeбрoявaнe 2021" не беше възможна. По-късно специалистите поетапно започнаха да я възстановяват. В момента системата работи, но с ограничен обхват, който ще се разширява поетапно, за да не се получи ново блокиране.

От НСИ се извиняват за причиненото неудобство и молят хората да са внимателни при попълването на данните. Въпреки че и към този час все още има проблеми, в 19.00 ч. късметлиите с успешна регистрация вече са над 44 000.

"Няма шанс за регистрация, 10 пъти ми отчете, че не съществувам".

"Десетминутна борба с грешки и блокирала страница!"

"Страницата е тотално блокирала".

"Вече час се боря с преброителната карта, още на първа позиция адрес-страницата е абсолютно блокирала".

"При мен изписваше грешка няколко пъти, включително невалиден мейл адрес".

Това са коментарите, които преобладават в социалните мрежи в първия ден от пускането на електронната система за национално преброяване на адрес www.census2021.bg. Оказва се, че успешни опити за регистрация са имали основно хората, които са влезли в системата още в полунощ, когато потребителите са били съвсем малко. Хакерската атака беше отстранена за по-малко от час, но проблемите не спряха.

"Ние очакваме такива подобни атаки, които най-вероятно дори не са злонамерени, а са възможност за някой да си покаже уменията, но се надяваме, че няма да успеят, взели сме такива мерки", заяви председателят на НСИ Сергей Цветарски.

НСИ: Преброяването онлайн в момента е невъзможно поради технически проблем

Все пак към 13.00 ч. вече се бяха регистрирали над 14 000 души. Към 16.30 ч. потребители също казаха, че са успели да се регистрират. Така че от НСИ призовават за търпение до пълното отстраняване на проблемите. Целта е над 70% да се преброят онлайн.

"Получавате и код, който вие ще предоставите, за да се удостовери това, че процесът е завършен за вашето домакинство и по този начин сте допринесли за един важен процес", каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Кода, който ще получите, можете да предадете на преброителите, или да го издиктувате по телефона. Глобата за неучастие е 160 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От четвъртък спират плановия прием и операции във Варненска област
От четвъртък спират плановия прием и операции във Варненска област
Димитър Димитров - Херо бе представен като старши треньор на Арда
Димитър Димитров - Херо бе представен като старши треньор на Арда