НОВИНИ

БСП върна неизпълнен третия мандат на Румен Радев

bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 07.09.2021
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

БСП върна неизпълнен и третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

В началото на срещата президентът поздрави Корнелия Нинова за отговорния подход към преговорите за съставяне на правителство в рамките на третия мандат.

"Уви, чакат ни нови избори и нови преговори. Вярвам, че БСП ще бъде отново активен участник в тях", допълни Радев.

По думите на Корнелия Нинова от БСП са положили максимални усилия за разум, диалогичност и отговорност и пред държавата, и пред народа в този момент.

"Не срещнахме подкрепа от страна на партиите "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", поради което ви връщам мандата неизпълнен", допълни лидерът на БСП.

Държавният глава поздрави левицата за отговорния подход за реализиране на третия мандат.

Президентът многократно е подчертавал, че Народното събрание трябва да приеме актуализацията на бюджета преди да бъде разпуснато. Такова е и мнението на БСП, макар че Нинова изрази притеснение дали това ще стане.

"Последваха поне десет предупреждения от наша страна, че ще стане беля и вие днес сте свидетели в парламента какво се случи. Всички партии си внасят предложенията между първо и второ четене. Поради несъгласието на партиите на протеста няма трайно мнозинство, което да подкрепи едни и същи предложения. И накрая се стигна до плуващи и шарени мнозинства, от които до утре не знам какво ще излезе от този бюджет. Изключително безотговорно отношение", заяви Нинова.

Сега държавният глава трябва да реши кога ще разпусне Народното събрание и коя ще е датата на парламентарните избори. Самата Нинова съобщи, че след разговора с Радев, президентът е споделил, че ще вземе това решение след среща с ЦИК затова какви възможности има комисията, за да организира избори 2 в 1.

От БСП поддържат мнението си, че извънредните парламентарни избори трябва да се проведат заедно с президентските - 2 в 1.

"През цялото време сме държали добър тон, държали сме се много диалогично и разумно, но това, което се случва в момента, е изключително безотговорно", каза Корнелия Нинова след срещата с държавния глава.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

Корнелия Нинова заяви, че тепърва предстои отново да се обсъжда коалиционната форма на БСП за явяване на следващите избори.

"Всичко ще зависи от българския народ. След като видя какво е в 45-ия и 46-ия парламент, вярвам в разума на българските граждани за следващите избори - свободни са, но разумно да решават за кого гласуват", допълни Нинова.

Това, което следва сега, е държавният глава да разпусне 46-ото НС и да насрочи дата за извънредните парламентарни избори. Конституцията обаче не посочва в какъв срок трябва да стане това.

Вижте повече по темата в репортажа на Вера Александрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия си върна Иван Минчев
Славия си върна Иван Минчев
Училищата спестили 231 млн. лева през миналата година
Училищата спестили 231 млн. лева през миналата година