НОВИНИ

Костадин Ангелов отговори за Александровска

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
13:51, 07.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Здравното министерство с обвинения към бившия министър Костадин Ангелов.

Според извадка от одитен доклад, публикувана днес, докато е бил директор на Александровска болница са натрупани задължения за милиони левове заради неизгодни споразумения за разсрочване на дългове. В отговор Ангелов заяви, че се прави опит за манипулация на обществото чрез финансови термини.

70 милиона лева достига натрупаната загуба за Александровска болница до юни тази година, пише в доклада, публикуван от здравното министерство. Според одиторите като директор на болницата Костадин Ангелов е подписвал споразумения за разсрочване на просрочените дългове с лихви в изключително големи размери.

"Когато договаряш разсрочване, обикновено договаряш по-добри условия за теб, за да може да ги платиш. В случая са договаряни при по-лоши условия с невероятни лихви", каза служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Само просрочените задължения към днешна дата са над 35 милиона лева, обяви настоящият директор на болницата. Тя е заплашена от фалит, ако не се намери начин задълженията да бъдат предоговорени.

"Ако не намерим вариант да се погасят в нормални срокове тези 35 милиона просрочия има опасност самите фирми да заведат съдебни процедури", обясни д-р Атанас Атанасов, изпълнителен директор на Александровска болница.

От пресцентъра на ГЕРБ разпространиха писмена позиция на Костадин Ангелов. В нея се казва, че всички договори за разсрочване на задълженията са подписани след преговори и са разгледани от Съвета на директорите.

В писмото се казва още, че когато става директор през 2013-та година приходите на болницата са 40 млн. лв., а в края на 2020-та те са над 77 млн. лв. Просрочените задължения са стопени от 16 млн. лв. на 8 млн. лв. в края на 2020 г.

"Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство поради липса на данни за престъпление. Преди дни приключи и проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, без констатирани финансови нарушения, извършени от мен. Днешната атака на Стойчо Кацаров е опит за сплашване", заяви Костадин Ангелов.

Ръководството на болницата смята да изтегли кредит, с който да се рефинансират натрупаните задължения, за да се избегнат наказателните лихви. Очакванията са до края на годината, ако това стане факт, просрочените дългове да се намалят наполовина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дончева пред БНТ: ИТН играят срещу закриването на Спецсъда и си търсят претекст
Дончева пред БНТ: ИТН играят срещу закриването на Спецсъда и си търсят претекст
Европейската комисия иска финансови санкции срещу Полша
Европейската комисия иска финансови санкции срещу Полша