НОВИНИ

Имало ли е опит за разцепление на ПГ на "Има такъв народ"?

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:03, 07.09.2021
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатът Радостин Василев твърди, че Татяна Дончева го е убеждавала да отцепи част от групата на ИТН, за да се състави правителство, ако президентът връчи третия мандат на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Дончева заяви, че ще си търси правата по съдебен ред. Специализираната прокуратура се самосезира по повод публично изнесени данни в медиите, които съдържат твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-ото Народно събрание.

Радостин Василев е депутатът от ИТН, срещал се с Татяна Дончева - ето част от разговора

Радостин Василев отново и пред БНТ потвърди, че камерите пред неговата адвокатска кантора са записали как Татяна Дончева влиза и излиза от офиса му. Той обаче многократно подчерта, че самият не е отправял обвинения и твърдения, че тя му е предлагала подкуп, но разказа, че е пишела на листче някакви неща - имена на депутати от ИТН и сумата от 500К.

"Тя счита ръководството на партията за ненормални хора, тамагочита, които не са подходящи за водене на разговори. Спомена Ива Митева, каза, че няма лидерски качества, не може да я ползва явно за нищо, спомена Хиновски...

Заприлича ли ви на подкуп?

- Не е важно на какво ми прилича. На мен ми заприлича на отвратителна среща с един играч от 25 години, който трябваше да бъде помолен вече да напусне моя офис, защото един час и половина го слушах как обижда абсолютно всички и така си мислеше, че ще спечели някакво мое доверие", каза Радостин Василев.

Василев заяви, че ако Дончева изпълни заканата си да го съди, ще се срещне и с много по-тежка истина.

Темата коментира и зам.-председателят на парламента от ИТН Виктория Василева, която каза, че не е изненадана от действията на Татяна Дончева, защото явно така в годините са се сформирали парламентарни мнозинства.

"Самият факт, че са се опитвали чрез него да уговарят по някакъв начин хора да се цепят от парламентарната група, да излизат, да гласуват за определени неща, това вече не е ОК. А какво е пишело на листа, мисля, че вече абсолютно никой не го интересува. Самият факт, че въобще това нещо се е случило. А и знаете, че тези неща, те така по този начин го правят", каза Василева.

Темата коментира и Тошко Йорданов:

Има ли подкуп или няма подкуп в крайна сметка?
- Не знам на вас как ви изглежда, ако някой...

На вас как ви изглежда?
- На мен ми изглежда съмнително по принцип"

Тошко Йорданов обвини Татяна Дончева в даване на подкуп с цел разцепване на ИТН

Партиите на протеста също коментираха темата. Мая Манолова попита защо спецпрокуратурата не се е сезирала за кюлчетата и банкнотите на Бойко Борисов, а се самосезира точно когато Татяна Дончева се обявява за закриването ѝ.

"Много показателно е, че в момента, в който правната комисия и парламента се занимава със закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата те се самосезираха именно срещу депутат - острието на искането да бъдат закрити тези структури", каза Манолова.

Николай Хаджигенов пък нарече цялата история "още един повод НС да бъде разпуснато"

"За мен лично политическите ни отношения, доколкото изобщо ги имаше с Татяна Дончева приключиха предния път като отиде да се пазари с БСП.

Има ли повод за съдебно преследване от всичко това, което видяхме?

Не, това е... в нормални ситуации би било адски смешно. Седят и си мерят политическите алабалистики", каза Хаджигенов.

От Виена, където е на парламентарен конгрес, Татяна Дончева коментира темата пред БНР.

"Нямам никакъв избор освен да предприема съответни съдебни действия срещу Тошко Йорданов и Радостин Василев. Радостин Василев публично казва, не мога да кажа, че тя ми е предлагала подкуп, но както виждате, той беше пък записал и разговора", каза Дончева.

Във Фейсбук Слави Трифонов написа, че в първото си изказване за медиите още снощи Татяна Дончева е потвърдила, че се е виждала с още десетина депутати от ИТН, което според него е достатъчно доказателство срещу опитите и да разцепи групата.

Трифонов: Промяната в България е възможна, ако хора като Татяна Дончева бъдат отстранени от политическия живот

ОЩЕ РЕАКЦИИ ПО ТЕМАТА ТУК

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ресторантьори от Велико Търново също излизат на протест заради новите мерки
Ресторантьори от Велико Търново също излизат на протест заради новите мерки
Полицията в Бразилия с разследване срещу четиримата аржентински футболисти
Полицията в Бразилия с разследване срещу четиримата аржентински футболисти