НОВИНИ

Тошко Йорданов обвини Татяна Дончева в даване на подкуп с цел разцепване на ИТН

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:12, 04.09.2021
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Заплахата за живота на Ива Митева не е била само към нея, но и към майка й. Това заяви председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. В предаването "Политически некоректно" по БНР той обвини депутата от "Изправи се БГ! Ние идваме!" Татяна Дончева, че е предлагала половин милион лева на депутат от партията на Слави Трифонов, за да убеди Ива Митева и Иван Хиновски да излязат от ИТН. Идеята била да станат министри с евентуален трети мандат на най-малката парламентарна група.

Заплахата срещу парламентарния шеф Ива Митева е била не само към нея, обясни Тошко Йорданов.

Тоест, беше написано името на майка й и "знам къде живее".

Йорданов съобщил новината за имейла със заплахата към Ива Митева с нейното съгласие.

Казахте, че виждате връзка между закона за НСО и тази заплаха?

Да така е, защото двата дни, в които ние се разправяхме с ДПС, ГЕРБ и БСП за закона за НСП, се появи заплаха за живота на Митева, което директно означава, че НСО трябва да пази възможно повече хора и техните роднини без да броим че г-жа Митева не е някакъв агресивен 250-килограмов мъж, който да заплашва хора, тя е една крехка дама, изключително добре възпитана и не е заплашила никого. Така че, това си е за мен толкова явна политическа игра, че е отвратително, обясни Тошко Йорданов.

Специално пред БНТ: Говори бабата на мъжа, заплашвал с убийство Ива Митева

Тежки обвинения отправихте към Татяна Дончева?

Това не са обвинения, това са факти. Г-жа Дончева, когато още не се знаеше къде ще отиде третия мандат и полагаше всякакви усилия той да отиде в "Изправи се"... там как се казваха, обикаляше лица от нашата ПГ с предложения да отидат при тях като министри и им е показвала едни листчета, на които пише половин милион.

Кои са лицата?

Ами, говорила е с един от нашите депутати, достатъчно, с тежест и му е предлагала да дръпне Ива Митева и Иван Хиновски също. Човекът сега ще ми е любопитно да видя реакции и затова си мълча да ви кажа защото това, че тя е отишла в офиса на въпросния човек, го има документирано на запис.

Тошко Йорданов заяви, че въпросният депутат е готов да се яви на детектор на лъжата, за да потвърди тази информация.

За БНТ Татяна Дончева заяви, че никога не е разполагала с такива пари, за каквито говори Тошко Йорданов и не ги е предлагала на листче. А иначе по офиси, включително на депутати, ходела всеки ден.

Дончева подчерта, че позицията й, че депутатите от ИТН трябва сами да изберат своите естествени лидери и да предложат състав на кабинет без диктовката на Слави Трифонов, е публична и многократно заявявана.

Дончева заяви, че не участва в официални преговори, не представлява ПГ на ИБГНИ и не реди постове, защото не ги държи.

На въпроса на БНТ дали ще потърси правата си по съдебен път, Татяна Дончева отговори, че "никога не съобщава намеренията си предварително".

Днес Тошко Йорданов прогнозира, че депутатите ще са готови с приемането на актуализирания бюджет и на закона за НСО на второ четене най-късно до 15 септември.

Той се надява да бъде гласувано и изваждането на Бюрото по защита от подчинението на главния прокурор. По думите на Йорданов обаче, цялото съдържание на Плана за възстановяване и развитие и внасянето му пред Европейската комисия, е отговорност на Министерския съвет, а не на депутатите, както твърди президентът Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Ваксина с кауза" в пет града у нас, пунктовете ще работят и утре
"Ваксина с кауза" в пет града у нас, пунктовете ще работят и утре
Задържаният за заплахата към Ива Митева вече е обвиняем, осъждан е за телефонен тероризъм
Задържаният за заплахата към Ива Митева вече е обвиняем, осъждан е за телефонен тероризъм