НОВИНИ

Ресторантьори от Велико Търново също излизат на протест заради новите мерки

bnt avatar logo
от БНТ
12:17, 07.09.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

От днес у нас влизат в сила по-строгите противоепидемични мерки. Заведенията за хранене ще работят с ограничено работно време до 23.00 часа, фитнесите ще могат да използват 30% от капацитета си, а нощните заведения затварят.

От бранша обявиха, че утре излизат на национален протест в София. Към него ще се присъединят и всички ресторантьори от Велико Търново.

Тинка Киферова е на 56 г. От години работи в нощен клуб във Велико Търново като мияч. Понеделник вечер е на работата за последно, неясно до кога.

"Всеки се притеснява, как. Да увисна пак на децата на главата, трябва нещо да се прави, нито на борса има право вече, нито на нищо. И да напусна къде да отида, на тези години къде да си търся нещо друго, пък и тук ми харесва", разказва тя.

„Това е несериозно, да нямаме никакво обяснение за нашите служители от утре къде отиват, за колко време и дали отново остават на улицата, за доста дълъг период от време, предния локдаун, тези две седмици или месец се превърнаха в близо половин година", казва Калоян Трифонов – управител на нощен клуб.

Затова все по-трудно е намирането и задържането на служители. От бранша са категорични – няма да се съобразят с мерките, а утре излизат на национален протест.

"Не бихме се съобразили, защото мерките не са адекватни. По никакъв начин те няма да бъдат в грижа на нашите служители, които са най-голямата инвестиция, масите и столовете ги продават по магазините. Как според вас един бизнес може да оцелява. Как един бизнес може да оцелява като е компенсиран 60 на 40, от къде да дойдат другите пари, с които да компенсираме съществуването на нашите хора", заяви Димитър Манолов – собственик на верига заведения.

Повечето от хората във Велико Търново са съпричастни към протестиращите и казват, че не са спокойни за работните си места.

Организацията за националния протест вече е готова, а шествието от Велико Търново ще тръгне за София утре рано сутринта.

Репортер: Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна националното онлайн преброяване
Започна националното онлайн преброяване
Имало ли е опит за разцепление на ПГ на "Има такъв народ"?
Имало ли е опит за разцепление на ПГ на "Има такъв народ"?