НОВИНИ

Започна националното онлайн преброяване

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:18, 07.09.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Точно в полунощ започна 18-ото преброяване на населението в България. То ще събере цялата информация за броя, демографската структура и социално-икономическите характеристики на населението, както и жилищните условия на домакинствата в страната.

Електронното преброяване ще продължи до 17 септември, а след това преброителите ще посещават домовете. На тях или по телефона трябва да се предаде кода от електронната регистрация.

Хакерска атака към сайта за националното преброяване

Още в първите часове сайтът е бил атакуван от хакери. Атаката е блокирана. Специалистите бързо са установили IP адресите на извършителите. Очакват се още атаки, но от Националния статистически институт се надяват, че няма да са успешни.

Защитата на сайта е четиристепенна и апелът на НСИ е хакерите да не се пробват повече, защото затрудняват преброяването.

Сайтът на Преброяване 2021 е www.census2021.bg.

Друг апел е хората да се преброяват онлайн, защото става по-бързо и без опасност от зараза, както и да помагат на свои близки, които изпитват затруднения с компютрите.

"Това е изключително важен процес за всички нас, за всички граждани, за всяко едно домакинство, това е важен процес и за мен. В качеството си на вицепремиер аз вярвам много в нуждата да имаме информация, да имаме данни, за това каква е нашата страна, какво е нашето общество. Само на тяхната база можем да взимаме правилните решения. Повярвайте ми, преброяването днес ще се отрази на качеството ни на живот утре", каза Атанас Пеканов, служебен вицепремиер по управление на европейските средства.

"Първата регистрация беше осъществена още в първата минута и до 7.00 ч., когато е първата ни отчетност, ние имаме преброени 3571 човека, като почти половината от тези преброили се хора са в София - 1503, във Варна също са доста активни - 321, Бургас - 241, Пловдив - 229 и т.н.", каза Сергей Цветарски, председател на НСИ.

Целта е над 70% от населението на България да се преброи електронно.

Глобата за неучастие в преброяването е 160 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал в НС заради дарените ваксини "Астра Зенека"
Скандал в НС заради дарените ваксини "Астра Зенека"
Ресторантьори от Велико Търново също излизат на протест заради новите мерки
Ресторантьори от Велико Търново също излизат на протест заради новите мерки