НОВИНИ

Скандал в НС заради дарените ваксини "Астра Зенека"

Николай Минков
от Николай Минков
12:28, 07.09.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

На извънредно заседание днес парламентът ще гледа на второ четене актуализацията на бюджетите на здравната каса и Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Работата на Народното събрание обаче започна със скандал за дарението на ваксини "Астра Зенека" на други държави.

"Отговорността тук вече е на служебния кабинет, който управлява повече от 100 дни. Смятам, че подобни ратификации също няма да допринесат за преодоляването на подобни антиваксърски настроения в обществото. Дарението вече е извършено и аз искам министърът да уточни - той ли е подвел министър-председателя да каже в тази зала миналата седмица, че още не е осъществено дарението или министър-председателят излъга НС? Аз смятам, че НС не може да се ползва като гумен печат, макар и в една рутинна процедура - ратификация на споразумение", заяви Даниела Дариткова от ГЕРБ-СДС.

"Уважаема д-р Дариткова, имайте малко срам, когато застанете тук и изопачавате фактите. Причината да даряваме ваксини е за това, че вашето правителство договори излишък от "Астра Зенека" и недостиг от "Пфайзер". 900 000 ваксинации са направени за 5 месеца от правителството на ГЕРБ, 1 300 000 са направени по времето, когато е управлявало служебното правителство за 3 месеца. Това са фактите. Отговорността за провала на тази кампания е изцяло на правителството на ГЕРБ", отговори служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

"Ваксините спасяват живот, апелирам, хора, ваксинирайте се. Без значение къде живеят хората, в Бутан или в България - тези ваксини са спасили живот и човешки съдби", каза Георги Попов от "Има такъв народ".

"Не ви ли е срам, наистина? По ваше време във всички национални телевизии се пропагандираше антиваксърство и вие допускахте да говорят хората, които открито говорят срещу ваксинирането", заяви Цецка Бачкова от "Демократична България".

Заседанието за двата бюджета беше прекъснато за кратка почивка поради липса на кворум. Бюджетът на НЗОК е 5,4 милиарда лева.

В бюджета на Държавното обществено осигуряване е предвидено увеличение на минималната и максималната пенсия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпийската шампионка Стойка Кръстева сложи край на кариерата си
Олимпийската шампионка Стойка Кръстева сложи край на кариерата си
Започна националното онлайн преброяване
Започна националното онлайн преброяване