НОВИНИ

Лозари блокираха с протест булевард в Монтана

bnt avatar logo
от БНТ
17:16, 07.09.2021
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Лозари от цяла България негодуват срещу ниските цени на гроздето и минималните субсидии за него. Днес производители от Лом, Видин и Враца блокираха с протест булевард в Монтана. Те настояват за актуализация на бюджета за лозарския сектор.

У нас винопроизводителите изкупуват гроздето на 50 ст. за килограм, което е недостатъчно за лозарския сектор.

"Гроздето ни го изкупуват на много ниска цена и ние с тези пари не можем да си даваме заплатите на хората, не можем да се издържаме. Затова единственият начин, за да се подобри нашето положение, е държавата да ни подпомогне", каза Младен Цолов.

От години България е накрая на опашката в ЕС по субсидия на декар - 22 евро. Таванът достига до 300 евро.

"Ние получаваме 700 кг грозде и го продаваме на 50 ст., един зърнопроизводител произвежда 1 тон царевица и я продава на 40 стотинки. Субсидията нашата трябва да бъде много по-голяма, защото ръчният труд е изключително много", обясни още Цолов.

Липса на интерес към проблемите има от 15 години и ако това продължава, заличаването на лозарския бранш е сигурно заради обезценяването на себестойността на гроздето.

"Аз работим тука от 5 години. Работодателите ни добри. Пари няма отникъде. Бием си инсулин днеска 4 пъти за тия жълти стотинки. Да му дам мотиката, той да иде да копа. Погледнете с какво ходим на работа. За неговите жълти 10 стотинки. Що той не живее с тия пари?", попита работничка.

"Държавата е осигурила средства за реклама, за промоции. Нищо подобно, няма никакви бюрократични спънки, проектите досега, които изпълняваха сдружения, не ги направиха ефективно. Договориране цените на гроздето. Няма как при 321 винарски изби със собствени лозови насаждения, те да тръгнат да купуват масово от лозарите. Хората трябва да се сдружат", коментира директорът на Изпълнителната агенция по лозята и виното инж. Красимир Коев.

Подготвя се гаранционен фонд, в който държавата ще има голямо финансово участие за подпомагане на бранша в моменти на криза.

БНТ: След колко време ще стане това?

"След три месеца", отговори инженерът.

Ако след протестите в Бургаско и Монтанско няма резултат, протестиращите ще предприемат затваряне на магистрала "Тракия".

"Най-вероятно София, Пловдив, ще я затворим, ще сложим палатките, ще изхвърлим гроздето, тракторите. Ще седим там, докато има някакво решение на въпроса", заяви Калин Иванов.

Лозарството е основен поминък на много селски райони и неговото неподпомагане ще доведе до безработица, още по-голяма бедност и обезлюдяване.

Репортер: Матея Маринова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев се срещна с посланика на САЩ Херо Мустафа
Стефан Янев се срещна с посланика на САЩ Херо Мустафа
Славия си върна Иван Минчев
Славия си върна Иван Минчев