НОВИНИ

Защо ГКПП „Логодаж“, който е външна граница на ЕС, тъне в разруха

bnt avatar logo
от БНТ
06:32, 08.09.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Граничният пункт „Логодаж“, който свързва България с Република Северна Македония и е една от външните граници на Европейския съюз, тъне в разруха. Пунктът не е ремонтиран повече от 30 години, откакто е и построен.

ГКПП „Логодаж“ или така нареченият „Станке Лисичково“, е не само един от най-високо изградените граничните пунктове в страната, но и на Балканския полуостров.

Истината е, че този пункт е в състоянието си, в което беше през 80-те години. Когато през него можеха да преминават граждани на България и тогавашна Югославия и беше ограничен трафикът на тежкотоварни автомобили, каза Николай Шушков – областен управител на Благоевград.

Граничният пункт разполага само с по едно трасе за влизане и едно за излизане от страната ни. Те се използват, както от леки, така и от товарни автомобили. Това според преминаващите шофьори е единственият пункт с подобни условия.

За пункта отговаря Агенция „Митници“, която е подписала договор с изпълнител преди повече от година за реконструкцията на съоръжението. Предвидени са около 15 милиона лева от държавния бюджет.

Имаме идеен проект, който е одобрен и работният проект в момента върви за съгласуване по всички инстанции. След разширяването, административната сграда ще се пада по средата, а от двете и страни ще има по три ленти – две за туристически трафик и една за товарни превозни средства, като лентата за товарни превозни средства ще е оборудвана също така с кантар и ще бъде много удобно за шофьорите на камиони, каза Вяра Генова от пресцентъра на Агенция „Митници“.

Реконструкцията на граничния пункт „Логодаж“ е планирана да започне в средата на 2022 г. По време на ремонта, пунктът няма да бъде затворен за преминаване.

Репортер: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минимум 400 лв. са нужни за подготовка на първокласник във Варна
Минимум 400 лв. са нужни за подготовка на първокласник във Варна
7,1 по скалата на Рихтер разтърси Мексико
7,1 по скалата на Рихтер разтърси Мексико