НОВИНИ

Последните владетели на солта: Как е загинала първата европейска цивилизация

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:50, 07.09.2021
30564
Чете се за: 03:50 мин.
Новини от миналото
Слушай новината

Драматични събития, свързани с края на златната или по-скоро солната ера от далечния халколит в Провадия. Масов гроб свидетелства климатичните промени, довели до загиването на първата европейска цивилизация.

Солта е била най-ценната стока и тя е станала причина тук преди 7000 години да се развие първата цивилизация в Европа. Солната мина е дала силен тласък в развитието на умения и технологии, които смятаме, че са открити хиляди години по-късно.

Крепостните стени, оказва се, не са единственото инженерно решение, с което първите ни изумяват. Учените вече навлязоха в територията, която те толкова ревниво са пазили.

Малко преди края, зад стените на крепостта изглежда са се извисявали няколко етажни сгради.

"С всяка следваща копка установявахме, че напластяванията от къщата са изключително дебели, останките ѝ са огромни. На места максималната дебелина на пласта на натрупани деструкции е над метър", разказва археологът Тодор Дяков.

Къщите са рухнали при пожар. Изградени от глина и дърво огънят е изпекъл стените и подовите нива и сега добре се различават. Затова първоначално били крайно смутени, когато открили освен пода на втория етаж - и още един.

"Това се оказва нещо нетипично и през цялото време се опитвахме да оборим сами себе си. До скоро в праисторическата наука да се говори за двуетажни къщи беше на границата на допустимото. А сега съвсем смело можем да аргументираме триетажна конструкция", допълва още Дяков.

"Това наистина са строители с опит. Не е толкова просто всеки да си строи къща. Имало е със сигурност гилдия, които да са се занимавали със самите постройки", обяснява проф. Васил Николов, ръководител на археологическите разкопки, НАИМ-БАН.

Краят на тази цивилизация със сигурност е белязана с драматични събития и един масов гроб в подножието на крепостта със сигурност доказва това.

След непрекъснати усилия да отводняват гроба и да отстранят лепкавата глина, учените лека полека разкрили останките на 7 души. На пръв поглед безразборно разхвърляни, телата все пак се оказва че са старателно подредени.

"Тези, които се намират в южната част те са по двойки, най-вероятно може да са прегърнати", споделя археологът Галина Самичкова.

Въпреки тази грижа, върху са били затиснати с камък.

"Искали просто да ги затиснат надолу, за да не излязат", смята Самичкова.

"Явно, за да не се възроди духа, да не тръгне духа да си отмъщава, затова са погребани", обяснява проф. Николов.

Какво се е случило с тези 7 души, кой ги е убил макар да са минали хилядолетия, някои улики може да подскажат събитията тогава.

Успяха ли учените да разкрият как са умрели последните защитници на солта и до какви други изненадващи технологии са стигнали преди 7000 години - вижте ТУК

Другите "Новини от миналото" от археологически сезон 2021 можете да видите ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пьотр Нестеров е 1/8-финалист на US Open
Пьотр Нестеров е 1/8-финалист на US Open
Талибаните обявиха временно правителство на фона на масови протести
Талибаните обявиха временно правителство на фона на масови протести