НОВИНИ

Собственици на заведения протестират срещу новите COVID мерки в няколко града в страната

bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 07.09.2021 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Новите анти COVID мерки предизвикаха недоволството на собственици на клубове и ресторанти в различни градове. Те се заканиха да бойкотират рестрикциите.

Големите нощни клубове в Пловдив ще останат отворени тази нощ, като са готови да понесат и санкции за това. Собствениците им обаче са категорични, че те са направили повече от необходимото и не могат да си позволят ново затваряне.

"Ние не искаме да стават проблеми, искаме просто да покажем, че имаме право да работим. Ако дойдат институции, които искат да ни проверят, да наложат някаква мярка към нас, съответно каквото е необходимо от нас ще се направи, но искаме да покажем, че имаме правото, имаме и нуждата от работа", казва Венета Райнова, управител на нощен клуб.

Здравното министерство: Протести не могат да спрат разпространението на вируса

"Ние стимулирахме по всякакъв начин нашия персонал, които са предимно млади хора, да се ваксинират и всички са ваксинирани, защото ги убедихме, че това е начинът да работим с хората. Затова ние няма да затворим, защото сме направили това, което се иска от нас – да бъдем ваксинирани" обяснява Деян Найденов, собственик на верига заведения в Пловдив.

И от бранша във Велико Търново са категорични - няма да се съобразят с новите мерки, ще продължат и с протестите.

Заведения в Пловдив обявиха бойкот на ковид мерките

"Не бихме се съобразили, защото мерките не са адекватни", смята Димитър Манолов, собственик на заведения.

В знак на протест срещу мерките в Русе, голяма част от заведенията днес затвориха за 2 часа. Според ресторантьори и хотелиери, не браншът трябва да бъде обвиняван за разпространението на коронавируса.

Към протеста в Русе се присъединиха и музиканти, фитнес инструктори и таксиметрови шофьори, които блокираха за кратко две кръстовища в центъра.

"Аз и моите колеги, които карат таксита, както и много други, свързани със заведенията отрасли, ще останат без приходи, защото затварянето, това свързва много други бизнеси, ги затваря на практика", споделя Филип Хайвазян, таксиметров шофьор.

Блокада имаше и в Добрич.

"За миналата година имаме някъде около 7% или към 14 обекта, които затвориха и въобще не можаха да отворят. Естествено, ние затова сме тук да искаме обезщетение", обясни Димитър Димитров, председател на Регионалната браншова организация на хотелиерите и ресторантьорите.

На протеста в Хасково недоволните заявиха, че новите мерки съсипват бизнеси, изграждани с години и карат младите да емигрират.

Голяма част от недоволните в страната ще се включат утре и в националния протест в София.

Три нощни заведение в Пловдив официално заявиха, че ще работят с клиенти. Хората казват, че техният труд е проява на протест.

"Нашата идея е да продължим да работим въпреки мерките, които са наложени от министъра на здравеопазването, защото смятаме, че те са един вид дискриминация спрямо нас. Ние винаги сме изкупителната жертва откакто това нещо е започнало", каза за БНТ Радослав Чилингиров, управител на заведение в Пловдив.

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: Решението да върнем мандата още днес ускори желанието за работа в парламента
Корнелия Нинова: Решението да върнем мандата още днес ускори желанието за работа в парламента
България не успя да се противопостави на Словения
България не успя да се противопостави на Словения