НОВИНИ

Здравното министерство: Протести не могат да спрат разпространението на вируса

отвориха трета ковид болница албания
bnt avatar logo
от БНТ
16:19, 07.09.2021
Чете се за: 02:20 мин.
Още
Слушай новината

Протести няма да спрат разпространението на вируса, нито ще намалят броя на хоспитализациите и починалите от COVID-19. Това се казва в позиция на здравното министерство в отговор на заявената по-рано днес позиция на представители на ресторантьорския бранш, заявяващи готовност за гражданско неподчинение спрямо влизащите в сила днес противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19 в страната.

Министерство на здравеопазването припомня, че тези мерки са въведени след задълбочено обсъждане на всяка една от тях с членовете на Експертните съвети.

Припомнят, че към днешна дата общият брой на болните с COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ у нас, е 4284, а в интензивните отделения се намират 339 от тях и броят им расте ежедневно. Това налага временното въвеждане на противоепидемични мерки.

Мерките се въвеждат по предложение на Главния държавен здравен инспектор, съобразени са с Националния оперативен план и се даде необходимото време за подготовка за новите условия.

Ресторантьори от Велико Търново също излизат на протест заради новите мерки

От МЗ категорично смятат, че засегнатите от мерките физически и юридически лица трябва да бъдат обезщетени и компенсирани за наложените им ограничения и това е позиция, заявена многократно от правителството. Затова, преди да ги обявят, са поискали становища от работодателски, браншови и други организации от всички засегнати сектори.

В Министерството на здравеопазването са постъпили над 40 такива становища, съдържащи предложения за компенсаторни механизми за засегнатите от ограниченията лица, които предложения са препратени до министерствата на финансите, на икономиката, на туризма и др., в чиито сектори има въведени ограничения, с цел планираните мерки да бъдат съобразени доколкото е възможно и с тези конкретни предложения.

Противоепидемичните мерки са внимателно прецизирани и са по-меки от тези, които се прилагат в редица други страни, а резултатите ще зависят от спазването им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златните момичета гледат към новите си предизвикателства
Златните момичета гледат към новите си предизвикателства
Румен Радев награди олимпийските и параолимпийските медалисти от Токио
Румен Радев награди олимпийските и параолимпийските медалисти от Токио