НОВИНИ

Корнелия Нинова: Решението да върнем мандата още днес ускори желанието за работа в парламента

bnt avatar logo
от БНТ
19:02, 07.09.2021
Чете се за: 02:55 мин.
Политика
Слушай новината

Решението БСП да върнат мандата още днес е ускорило желанието за работа в парламента. Това заяви в "Още от деня" председателят на партията Корнелия Нинова.

"Направихме всичко възможно да бъде съставено правителство. Предложихме открит разговор, пред камерите, на трите т.нар. партии на протеста, дадохме възможност и оставихме отворен разговора за кандидатури за министри, нищо не налагахме силово като мандатоносител, защото много добре знаем каква е тежестта на третия мандат. Трите партии обаче отказаха", коментира Нинова.

Според нея е било напълно разумно и възможно да има мнозинство, което да излъчи редовен кабинет. "Нямаше обективна причина да не съставим кабинет".

По време на срещата с представителите на БСП днес президентът Радев е информирал, че утре ще покани Централната избирателна комисия, за да обсъдят организационните, техническите и финансови въпроси по провеждането на предстоящите парламентарни избори, и след това ще вземе своето решение кога да бъдат проведени те.

"БСП е на мнение, че е по-добре изборите да бъдат 2 в 1, макар да са уверени, че това ще свали избирателната активност и че избраните депутати и парламент, а също и президентът, няма да имат достатъчно тежест и легитимност да правят политика", отбеляза Нинова.

Що се отнася до актуализацията на бюджета, тя отказа да прогнозира какъв ще е крайният резултат поради нежеланието на партиите да говорят на един език и поне в тази ситуация да бъде сформирано мнозинство.

Нинова беше категорична, че биха подкрепили всяко предложение, което е в подкрепа на българските пенсионери. Предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите беше отхвърлено, каза тя, затова подкрепихме предложението на ДПС за 120 лева към пенсиите за ковид кризата.

"Актуализацията на бюджета е до края на годината, защото е за ковид кризата. Ако ковид кризата продължи и след декември и Законът за извънредните ситуации се удължи със съответните мерки, тези 120 лева трябва да продължат", обясни тя и допълни, че преизчислението на пенсиите ще е постоянната добавка към доходите на пенсионерите.

На въпрос дали БСП ще участва в коалиция на предстоящите избори, Корнелия Нинова е категорична, че тепърва ще се обсъжда формулата за явяване на партията.

Какво още каза лидерът на БСП вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ахмед Доган е извикан на изслушване в комисията "Росенец"
Ахмед Доган е извикан на изслушване в комисията "Росенец"
Собственици на заведения протестират срещу новите COVID мерки в няколко града в страната
Собственици на заведения протестират срещу новите COVID мерки в няколко града в страната