Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Минимум 400 лв. са нужни за подготовка на първокласник във Варна

от БНТ
06:42, 08.09.2021
Чете се за: 03:32 мин.
Още
Слушай новината

Най-малко 400 лева трябва да отделят родители на деца, които ще бъдат в първи клас през новата учебна година. Това установи репортерската ни проверка във Варна. Най-скъпо струват раницата и учебните помагала. Ако децата са две, родителите купуват допълнително и компютър, защото очакват неприсъствена учебна година.

Зорница Михайлова е майка на първокласник, до момента е платила 260 лева за раница и спортен екип. Това обаче са само част от разходите.

Не е малко, аз не работя, само съпругът ми работи, защото малкото дете не е на градина. Тепърва имаме още толкова, ако не и повече да дадем. Аз съм останала с впечатлението, че когато става въпрос за деца, цените са завишени, защото хората знаят, че няма как и ще купиш, казва Зорница.

Заради инфлацията тази година цените на помагалата и материалите за учениците са по-високи.

Един комплект, като смятам по едно помагало за всеки един от основните предмети, са около 40 - 50 лева. Една раница може да варира от 100 лева до 200 или 300, пак зависи от самата марка, казва Цветан Радев от книжарница за учебници.

Учебниците в първи клас са безплатни за децата, но канцеларските материали са за сметка на родителите, които получават списък с нужното от класните ръководители.

Средна цена варира около 60 лева един пълен списък канцеларски материали, който също включва кутия за хранене, бутилка за вода, допълва Цветан Радев.

Друг съществен разход за родителите са униформите. Обикновено те включват риза, вратовръзка и тениски с дълъг и къс ръкав. Общата сума е около 80 лева в зависимост от фирмата, която ги изработва. Тази година и униформите са по-скъпи.

Причината за това е повишаването на работната заплата, основно това, повишаването на цените на основните платове, тъй като доставката на плата идва от Турция. В общи линии се стараем да работим на максимално ниски цени с оглед социалната ефективност, казва Мая Неделчева, дизайнер.

И за учениците от по-горните класове разходите не са никак малко.

Все още сме в процеса на осигуряване, те всяка година стават все по-скъпи и все повече на брой, долу-горе са около 100 лева за тази година помагалата, които трябва да се купят, казва Татяна Михова, майка на седмокласник.

Много родители, които имат повече от едно дете, са принудени да купуват допълнително и компютър, защото се притесняват, че учебната година отново може да бъде в онлайн среда. Така разходът от семейния бюджет скача с още поне 400 лева.

Репортер: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Президентът и ръководството на ЦИК ще обсъдят провеждането на изборите
Президентът и ръководството на ЦИК ще обсъдят провеждането на изборите
Защо ГКПП „Логодаж“, който е външна граница на ЕС, тъне в разруха
Защо ГКПП „Логодаж“, който е външна граница на ЕС, тъне в разруха