НОВИНИ

Парламентът прие единодушно: Даряваме 51 000 дози от "Пфайзер" на РСМ

Николай Минков
от Николай Минков
11:20, 08.09.2021 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Депутатите единодушно ратифицираха споразумението, с което България дарява 51480 дози от ваксината "Пфайзер" на Република Северна Македония. Дарението е на стойност малко над 1,5 млн. лв.

Пленарният ден започна с нападки заради ниския ход на ваксиниране в България, вместо очакването да продължи гласуването на бюджета на НОИ. Критиките за ниския дял на ваксинирани българи бяха разменени по време на дебата за даряване на ваксини за Република Северна Македония и Босна и Херцеговина, както и за продажбата на дози на Норвегия.

От ПГ на ИТН излязоха с предложение имунизацията срещу COVID-19 да има изцяло доброволен характер и това да бъде изрично вписано в Закона за здравето.

"Така както е направен законът след поправките преди повече от година, здравният министър, в тази извънредна обстановка, може по свое усмотрение да задължи българското население със задължителна ваксинация на каквото прецени. Ние предлагаме в закона да се вкара текст, че ваксините срещу COVID-19 са препоръчителни и имат доброволен характер, за да не може някой здравен министър да се паникьоса или да бъде натиснат да задължи цялото население със задължителна ваксинация", мотивира предложението си Тошко Йорданов.

Според него в последната заповед на здравното министерство, с което се затягат противоепидемичните мерки на територията на страната, се отваря вратичка работодателите да натискат служителите да си поставят COVID ваксина, заплашвайки ги с уволнение.

Служебният министър д-р Стойчо Кацаров коментира причините за въвеждане на нови мерки.

"Не се ваксинирахме и нямаме друг механизъм да ограничим разпространението на заразата, да намалим болните в болниците освен да наложим такъв тип мерки. Те са научно обосновани. Ако спазваме - това може да ни помогне в рамките на 2 - 3 седмици да видим резултат от прилагането на тези мерки и да ги отменим. Това е правилният подход. Другото означава отменяме ги сега тези мерки, следващата седмица в болниците има 5000 - 6000, 7000, в интензивните отделения 1000 души. Ако тръгнем да воюваме едни с други, да се преследваме, да се наказваме - със сигурност няма да успеем, а цената ще я платят нашите родители, баби и дядовци, каза Кацаров.

Работата на парламента продължава с разглеждане на бюджета на ДОО и бюджета на НЗОК.

Два взаимно изключващи се проекта на бюджета на ДОО бяха предложени вчера - единият на ДПС, подкрепен от ГЕРБ и БСП, предвиждащ добавка от 120 лв. за пенсионерите за последните три месеца на годината, без преизчисляване на пенсиите.

Другият проект, подкрепен от бюджетната комисия, е повишение на минималната пенсия от 300 на 370 лв. и на максималната от 1440 на 1500 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Докато съм служебен министър, на политически теми няма да говоря
Кирил Петков: Докато съм служебен министър, на политически теми няма да говоря
Президентът Радев връчи държавни отличия на изтъкнати българи (Снимки)
Президентът Радев връчи държавни отличия на изтъкнати българи (Снимки)