Адвокат: Преди да бъдат въведени нови мерки, те трябва да бъдат приложими на практика

от БНТ
08:27, 19.10.2021 (обновена)
8760
Чете се за: 01:52 мин.
Още
Слушай новината

Преди да бъдат въведени нови мерки, те трябва да бъдат приложими на практика, заяви в "Денят започва" адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

"Преди да се предприеме една мярка от юридическа гледна точка е важно тя да бъде пропорционална, да има алтернативи и тази алтернатива да не е просто разписана на хартия, тя да е практически възможна. Държавата налага мерки в извънредна епидемична ситуация, всички способи за преборване на тази зараза и всичките тестове, всички дезинфектанти, ръкавици, маски по закон трябва да бъдат поемани принципно от държавата. Когато има алтернативи, те трябва да бъдат равностойни - ако ваксината е безплатна, трябва и тестът да е безплатен", допълни Мария Петрова.

Според нея идеята неваксинираните да заплащат част от болничното си лечение е абсурдно решение и е невъзможно от правна гледна точка.

"Аз виждам много затворени училища и болници при въвеждането на зелен сертификат за ваксиниране при учителите и медиците. Никой не си направи труда да направи едно запитване към Министерствата на образованието и здравеопазването каква част от лекарите и учителите са ваксинирани", уточни Мария Петрова.

Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията, поясни, че хората няма как да бъдат накарани да се ваксинират.

"Първо държавата трябва да се справи с държавната администрация при ваксиниране, сертифициране", каза още Ричард Алибегов.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Виолета Комитова: Обещаните пари вървят към "Автомагистрали - Черно море", надявам се днес да си ги получат
Виолета Комитова: Обещаните пари вървят към "Автомагистрали - Черно море", надявам се днес да си ги получат
Баскетболният Академик Пловдив отново препъна Берое
Баскетболният Академик Пловдив отново препъна Берое