НОВИНИ

Адвокат: Преди да бъдат въведени нови мерки, те трябва да бъдат приложими на практика

bnt avatar logo
от БНТ
08:27, 19.10.2021 (обновена)
9544
Чете се за: 01:52 мин.
Още
Слушай новината

Преди да бъдат въведени нови мерки, те трябва да бъдат приложими на практика, заяви в "Денят започва" адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

"Преди да се предприеме една мярка от юридическа гледна точка е важно тя да бъде пропорционална, да има алтернативи и тази алтернатива да не е просто разписана на хартия, тя да е практически възможна. Държавата налага мерки в извънредна епидемична ситуация, всички способи за преборване на тази зараза и всичките тестове, всички дезинфектанти, ръкавици, маски по закон трябва да бъдат поемани принципно от държавата. Когато има алтернативи, те трябва да бъдат равностойни - ако ваксината е безплатна, трябва и тестът да е безплатен", допълни Мария Петрова.

Според нея идеята неваксинираните да заплащат част от болничното си лечение е абсурдно решение и е невъзможно от правна гледна точка.

"Аз виждам много затворени училища и болници при въвеждането на зелен сертификат за ваксиниране при учителите и медиците. Никой не си направи труда да направи едно запитване към Министерствата на образованието и здравеопазването каква част от лекарите и учителите са ваксинирани", уточни Мария Петрова.

Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията, поясни, че хората няма как да бъдат накарани да се ваксинират.

"Първо държавата трябва да се справи с държавната администрация при ваксиниране, сертифициране", каза още Ричард Алибегов.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виолета Комитова: Обещаните пари вървят към "Автомагистрали - Черно море", надявам се днес да си ги получат
Виолета Комитова: Обещаните пари вървят към "Автомагистрали - Черно море", надявам се днес да си ги получат
Баскетболният Академик Пловдив отново препъна Берое
Баскетболният Академик Пловдив отново препъна Берое