НОВИНИ

Адвокатът на протестиращите медицински сестри в Добрич: Стачката им не е ефективна

медицински сестри добрич протестират високи заплати
bnt avatar logo
от БНТ
17:15, 16.11.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Изненадващ ход предприе адвокатът на протестиращите медицински специалисти от многопрофилната болница в Добрич, който заяви днес в съдебна зала, че те не са стачкували нито предупредително, нито ефективно.

Преди месец част от медицинските сестри започнаха стачка с искания за по-високо заплащане и заявиха, че ще спират работа за един час всеки ден. Заради това МБАЛ-Добрич заведе съдебен иск срещу тях.

Медицински сестри в Добрич протестират за по-високи заплати

Днес обаче адвокатът на сестрите Детелина Симеонова заяви пред съда, че предмет на делото няма, защото медиците са излизали на протест в рамките на обедната си почивка и няма нарушение по Закона за уреждане на колективните трудови спорове.

"Това е една псевдо ефективна стачка, защото директорът на МБАЛ-Добрич не е осигурил заместници", заяви председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева.

Адвокатът на ищеца Марина Галева не скри изненадата си от този развой на събитията, като подчерта, че досега и пред цялото общество, и в съдебна зала се говореше за стачни действия. Тя поддържа тезата, че те са незаконни, защото не спазени императивните изисквания на закона - не е налице колективен трудов спор, а работодателят не е уведомен писмено за исканията на работниците.

В доклад по делото съдът посочи, че за да са основателни исковете, в тежест на ищеца е да докаже наличието на индивидуални трудови договори с всеки от ответниците, срещу които те са предявени, както и участието на всеки ответник в процес на обявяване на стачка и продължителността на участието му в предупредителна стачка.

Ако се установи обявяване и провеждане на стачка, в тежест на ответниците е доказването, че в предприятието е възникнал колективен трудов спор, че е спазено изискването за водене на непосредствени преговори, като задължителна предпоставка за преминаване към всички други способи за уреждане на колективния трудов спор, както и че решението за обявяване на стачка – предупредителна и ефективна, е взето с обикновено мнозинство.

Съдът отложи делото за събиране на поискани от страните доказателства. То ще се води вече срещу 53-ма медицински специалисти, тъй като останалите над 80 са заявили, че се оттеглят от стачката и исковете срещу тях бяха прекратени. Следващото заседание е насрочено за 30 ноември.

Автор: Надежда Карапанчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Резервите Крамарич и Модрич донесоха успеха на Хърватия над Саудитска Арабия в контрола
Резервите Крамарич и Модрич донесоха успеха на Хърватия над Саудитска Арабия в контрола
Военният анализатор Марк Вояджър: Инцидентът в Полша може да е един от много, ако НАТО не предприеме твърд курс спрямо Русия
Военният анализатор Марк Вояджър: Инцидентът в Полша може да е един от много, ако НАТО не предприеме твърд курс спрямо Русия