Адвокатка от Враца и дъщеря й поръчали монтирането на взривно устройство в кола на съдия

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:22, 20.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:44 мин.
Криминално

Адвокатка от Враца и дъщеря й са уличени, че са поръчали монтирането на взривно устройство в автомобила на съдия от града, съобщиха от прокуратурата. Те са разследвани за ръководство и участие в организирана престъпна група за измами.

От прокуратурата не уточняват кой е магистратът - мишена на двете жени. Според наши източници става въпрос за съдия, който е гледал имотно дело, което е решено според закона и доказателствата, а не според желанието на адвокатката и нейните клиенти.

Адвокатката и дъщеря й вече бяха задържани по разследване за измами. В разследването са събрани доказателства, че те са предлагали услуги, които не са по закон срещу големи суми пари, но не са правили нищо в замяна.

Според данните от разследването това се е случило през последния месец, когато те активно са се опитвали да се свържат с представители на престъпния свят във Враца, за да поръчат монтирането на взривно устройство в автомобил на друг съдия от града. Едното лице е обвиняем за подпалването на автомобила на друг съдия през 2017 година.

Адвокатката от Враца Румяна Тодорова и дъщеря й Деница Тодорова са освободени от ареста на 17 март и веднага са се прибрали във Враца. Няколко дни по-късно юристката подновява дейността на кантората си под предлога, че има клиенти с недовършени от нея дела. Според наши източници в края на април разследващите получават информация, че двете искат да взривят автомобила на съдия от Враца.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Адвокатът и нейната дъщеря са правили опити да се свържат с лица от криминалния контингент, които да поставят взривно устройство в автомобила на действащ съдия от град Враца.

Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: Най-вероятно е свързано с работата, няма току така да искат да взривяват някой.

Според наши източници срещу голяма сума пари адвокатката е поела ангажимент да уреди решаването на конкретно дело в полза на клиент, въпреки че законът не е бил на негова страна. Тодорова, дори се опитала да търси начини да повлияе на съдията, но не успяла. Опитала да представи и подправени доказателства.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: В тази връзка днес бяха извършени претърсвания и изземвания на четири адреса, обитавани от обвиняемите лица, в които бяха намерени отново, забележете, множество печати на различни институции, включително и печат на Специализираната прокуратура.

Фалшиви печати на прокуратурата и съда във Враца, на общински служби, нотариуси и университети бяха намерени в дома и офиса на адвокатката и при задържането й в началото на март.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Бяха намерени и иззети пистолет с боеприпаси, самоделно взривно устройство с прикрепено към него дистанционно управление, както и наркотични вещества, готови за разпространение.

Разследването срещу адвокат Румяна Тодорова, дъщеря й и още двама други е за измами. Групата най-често обещавала различни услуги от издаване на диплома, през настаняване в общинско жилище до уреждане на съдебни спорове срещу суми от 500 до 14 хиляди лева. Клиентите им, обаче, не получавали нищо, само се разделяли с парите си.

Адвокатката и дъщеря й отново попадат в ареста след днешните разкрития.

Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания съд мерките им за неотклонение да бъдат изменени в "задържане под стража", докато трае разследването.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Русия и Бразилия с рекорден ръст на жертвите на коронавирус за денонощие
Русия и Бразилия с рекорден ръст на жертвите на коронавирус за денонощие
БАБХ насочи за унищожаване над 19 тона полско птиче месо със салмонела
БАБХ насочи за унищожаване над 19 тона полско птиче месо със салмонела