НОВИНИ

Отменя се задължителният болничен престой за лица над 60 години с COVID-19

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
13:42, 20.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:11 мин.
Още

Хората над 60 години и хронично болните с потвърден COVID-19 няма да подлежат на задължително болнично лечение. След жалба на адвокати, здравното министерство видоизмени заповедта си. Настаняването им в лечебно заведение вече ще става по преценка на лекаря. Те ще могат и да откажат лечение.

Редно ли е хора над 60 години и такива с хронични заболявания да бъдат лекувани задължително в болница от COVID-19 без право на отказ? Този въпрос поставят четирима адвокати, след като на 14 май здравно министерство постанови именно това. Всъщност заповед с такъв ултимативен текст има още от средата на март.

Aдв. Мария Шаркова - специалист по медицинско право: Не може някой друг да решава за един гражданин дали да бъде лекуван или не. Това е право на самия гражданин.

Според заповедта всеки с COVID-19 над 60 години и всеки с хронични заболявания, независимо от възрастта, подлежи на задължителна изолация и болнично лечение. В заповедта няма мотиви. Няма значение дали заболяването протича леко или не. Не е уточнено кои са хроничните заболявания.

Адв. Мария Шаркова - специалист по медицинско право: Съществено си противоречи както със закона за здравето, с Конституцията и с Европейската конвенция за правата на човека.

Най-вероятно никой не е бил лекуван принудително в болница от COVID-19 - пример е домът за възрастни в гара Орешец - там дори главния държавен здравен инспектор първоначално настояваше заразените да си останат на място. Въпреки това вчера адвокатите обжалваха заповедта на министерството в съда.

Адв. Мария Шаркова - специалист по медицинско право: Впечатляваща е реакцията на министерството, и е похвално, че са се съобразили с нашите мотиви и вместо да спорим безсмислено в съда са взели бързото решение на отменят заповедта.

Кирил Ананиев коментира в Сутрешния блок на БНТ честата промяна в заповедите, свързани с епидемията.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Трябва да се опитат всички възможни варианти, за да се намали риска от заболяването. Нормално е понякога да се допуснат и такива ходове, такива грешки могат да се нарекат даже.

Така вече е факт, че пациентите, които подлежат на задължително болнично лечение може да го откажат или това да става след преценка на лекуващия им лекар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК с четири препоръки към България за ефективно справяне с пандемията
ЕК с четири препоръки към България за ефективно справяне с пандемията
1231 чужденци са намерили работа у нас по време на кризата
1231 чужденци са намерили работа у нас по време на кризата