НОВИНИ

Адвокатка от Враца и дъщеря ѝ поръчали монтирането на взривно устройство в кола на съдия

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:22, 20.05.2020 (обновена)
Чете се за: 04:20 мин.
Криминално

Адвокатка от Враца и дъщеря ѝ са уличени, че са поръчали монтирането на взривно устройство в автомобила на съдия от града, съобщиха от прокуратурата. Те са разследвани за ръководство и участие в организирана престъпна група за измами.

От прокуратурата не уточняват кой е магистратът - мишена на двете жени. Според наши източници става въпрос за съдия, който е гледал имотно дело, което е решено според закона и доказателствата, а не според желанието на адвокатката и нейните клиенти.

Адвокатката и дъщеря ѝ вече бяха задържани по разследване за измами. В разследването са събрани доказателства, че те са предлагали услуги, които не са по закон срещу големи суми пари, но не са правили нищо в замяна.

Според данните от разследването това се е случило през последния месец, когато те активно са се опитвали да се свържат с представители на престъпния свят във Враца, за да поръчат монтирането на взривно устройство в автомобил на друг съдия от града. Едното лице е обвиняем за подпалването на автомобила на друг съдия през 2017 г.

Адвокатката от Враца Румяна Тодорова и дъщеря ѝ Деница Тодорова са освободени от ареста на 17 март и веднага са се прибрали във Враца. Няколко дни по-късно юристката подновява дейността на кантората си под предлога, че има клиенти с недовършени от нея дела. Според наши източници в края на април разследващите получават информация, че двете искат да взривят автомобила на съдия от Враца.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Адвокатът и нейната дъщеря са правили опити да се свържат с лица от криминалния контингент, които да поставят взривно устройство в автомобила на действащ съдия от град Враца.

Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: Най-вероятно е свързано с работата, няма току така да искат да взривяват някой.

Според наши източници срещу голяма сума пари адвокатката е поела ангажимент да уреди решаването на конкретно дело в полза на клиент, въпреки че законът не е бил на негова страна. Тодорова, дори се опитала да търси начини да повлияе на съдията, но не успяла. Опитала да представи и подправени доказателства.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: В тази връзка днес бяха извършени претърсвания и изземвания на четири адреса, обитавани от обвиняемите лица, в които бяха намерени отново, забележете, множество печати на различни институции, включително и печат на Специализираната прокуратура.

Фалшиви печати на прокуратурата и съда във Враца, на общински служби, нотариуси и университети бяха намерени в дома и офиса на адвокатката и при задържането й в началото на март.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Бяха намерени и иззети пистолет с боеприпаси, самоделно взривно устройство с прикрепено към него дистанционно управление, както и наркотични вещества, готови за разпространение.

Разследването срещу адвокат Румяна Тодорова, дъщеря ѝ и още двама други е за измами. Групата най-често обещавала различни услуги от издаване на диплома, през настаняване в общинско жилище до уреждане на съдебни спорове срещу суми от 500 до 14 000 лева. Клиентите им обаче, не получавали нищо, само се разделяли с парите си.

Адвокатката и дъщеря й отново попадат в ареста след днешните разкрития.

Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания съд мерките им за неотклонение да бъдат изменени в "задържане под стража", докато трае разследването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия и Бразилия с рекорден ръст на жертвите на коронавирус за денонощие
Русия и Бразилия с рекорден ръст на жертвите на коронавирус за денонощие
Колев: "Левски" се нуждае от около 3 млн. лв., за да оцелее
Колев: "Левски" се нуждае от около 3 млн. лв., за да оцелее