Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Агенцията по храните оспори резултатите от изследване на 10 сирена, според които само едно от тях е от овче мляко

bnt avatar logo
от БНТ
15:35, 26.09.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
агенцията храните оспори резултатите изследване сирена едно тях овче мляко
Снимка: Архив
Слушай новината

На среща между представители на Българската агенция по безопасност храните и сдружение "За достъпна и качествена храна" стана ясно, че от Агенцията оспорват резултатите от изследване на 10 сирена, според които само едно от тях е от овче мляко.

Директорът на Агенцията по храните д-р Светлозар Патарински акцентира, че не е възможно резултатите от проучването, направено от сдружението, да бъдат отправна точка за предприемане на мерки от страна на компетентния орган срещу производителите на млечните продукти, показали отклонения.

На българския пазар: Биволско сирене без нито грам биволско мляко

"Причина за това е използваният метод за лабораторен анализ, който е акредитиран, но не съответства на приетия в целия ЕС, чрез Регламент за изпълнение 2018/150 по отношение на методите за анализ и оценка на качеството на млякото и млечните продукти. С цел удостоверяване верността на резултатите и предприемането на мерки, в случай на констатирани несъответствия, Агенцията по храните ще извърши ново пробовземане от същите партиди, от които установи количества, които да бъдат анализирани по заложения в законодателството метод", обясни д-р Патарински.

"Българската агенция по безопасност храните е готова да съдейства с експертиза за спазването на националното законодателство и европейските регламенти при вземането на проби по инициатива на сдружението и определянето на точните методи за изследването им. Целта е да бъде осъществен цялостен контрол върху производството и най-вече да бъдат защитени интересите на потребителите", заяви още д-р Патарински.

Д-р Галя Викьова, ресорен заместник изпълнителен директор на Агенцията по храните, разясни, че при извършвания официален контрол Агенцията по храните проверява не само безопасността, но и качеството на храните. Тя обаче подчерта, че само при стриктно спазване на правилата за осъществяване на контрола може да се предприемат мерки и да бъдат налагани санкции при констатиране на нередности.

Какви млечни продукти ядем?

На срещата беше обсъдена възможността за съвместни проверки в бъдеще. „Българската агенция по безопасност храните и сдружението работим в една посока – защитата на потребителите“, каза в заключение д-р Светлозар Патарински.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелзват Европейския ден на птиците с изложба и наблюдение на есенната им миграция
Отбелзват Европейския ден на птиците с изложба и наблюдение на есенната им миграция
Българските волейболисти вече са в Сиан за олимпийската квалификация
Българските волейболисти вече са в Сиан за олимпийската квалификация