НОВИНИ

Какви млечни продукти ядем?

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:32, 15.12.2022
Чете се за: 03:07 мин.
Общество
Слушай новината

Продължава поскъпването на млечните продукти у нас. През ноември прясното мляко е скочило с близо 5%, спрямо предходния месец, ръстът при кашкавала е почти 4 на сто. При киселото мляко ръстът на цените е с 2,7%, а при сиренето - с малко над 2 на сто.

Дали обаче по-скъпите млечни продукти са и по-качествени? Оказва се, че не винаги.

Според неправителствения сектор, за да има по-добро качество - трябват законодателни промени като например публично оповестяване на имената на фирми, които произвеждат некачествени продукти храни. От Агенцията по безопасност на храните са скептични за тази идея.

Oт 39 взети проби от сирена в края на ноември при 13 е имало несъответствие, отчитат от Агенцията по безопасност на храните.

"Сирене, което е етикетирано от производителя като такова с повишено водно съдържание, то е представено на витрина, където не следва съгласно изискванията на наредбата, там са санкционирани нарушителите", каза Галя Викьова, зам.-директор на Агенцията по безопасност на храните.

По Български държавен стандарт водното съдържание в сирената не трябва да надвишава 54%. Хора от бранша обаче настояват процентът да бъде увеличен на 60.

"Потребителят плаща сухото вещество - в едното е 46%, в другото 20, т.е. излиза, че това, което си купуват на 12 лева, реалната му стойност на сухото вещество е 28", каза Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

"На практика е по-ниска цената, но обърнато през сухо вещество, цената, която плащаме е горе-долу една и съща. И е така и не е така. Едно сирене БДС е 25-30 лева в магазина, а едно сирене от това със завишеното, трябва задължително да бъде правилно етикетирано, за да не се подвежда потребителят, едно такова сирене варира в крайна цена в магазините 14-15 лева - наполовина", каза Владимир Михайлов, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите.

Сиренето си остава един от най-търсените продукти у нас и неслучайно и качеството му е сред най-обсъжданите.

От Агенцията по безопасност на храните заявиха, че контролът, който извършват, е внезапен и без предупреждение. Освен физическа извършват и документална проверка. И най-важното - следят за качеството на млечните продукти постоянно.

От Агенцията не могат да обвяват публично име на фирма-нарушител, която предлага некачествена храна. Могат да го направят, само ако продуктът застрашава живота на потребителите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди излязоха на протест срещу присъдата на кмета на Истанбул
Хиляди излязоха на протест срещу присъдата на кмета на Истанбул
Младеж с 24 фиша за нарушения дрифтира в час пик в Сливен
Младеж с 24 фиша за нарушения дрифтира в час пик в Сливен