НОВИНИ

Респираторен вирус напълни детските отделения на много места в страната

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:16, 15.12.2022
Чете се за: 03:40 мин.
Здраве
Слушай новината

Респираторен вирус напълни детските отделения на много места в страната. Лечението в домашни условия се оказва невъзможно заради липса на медикаменти в аптеките. Задава се и грипна вълна. У нас вече циркулират щамовете "Дарвин" и "Австрия". Повечето официално доказани случаи са на деца.

Пациентите с вирусни инфекции на доктор Даскалова са се увеличили драстично през тази седмица. Бързият тест в кабинета най-често показва - респираторно синцитиален вирус.

"Той поразява долни дихателни пътища и едни много нежни структури в бронхите, наречени бронхиоли. Особено уязвими за тежко протичане на заболяването са най-вече малките бебета и малките деца", казва д-р Деница Даскалова - общопрактикуващ лекар.

Рискът от развитие на сериозни усложнения при децата до 1 година е голям.

"Към момента изпитваме огромно затруднение в намирането на лекарства, с които ние можем да лекуваме това състояние в доболничната помощ. Поради този факт се налага и да ги хоспитализираме", казва д-р Даскалова.

Детското отделение на столичната болница "Лозенец" е пълно. Лекуват предимно кърмачета с този вирус.

"По-големи братчета и сестричета в семейството заразяват по-малките бебета. Особено в кръчмарска възраст протича с бронхиолити и е хубаво да остане под наблюдение", казва д-р Юлияна Стефанова - специализант в детската клиника на УМБАЛ "Лозенец".

В детското отделение на русенската болница "Канев" всичките 50 легла са заети, предимно от деца с репсираторни инфекции. Натискът към болниците във Варна също се увеличава. Областта е сред първите по заболеваемост от грип и респираторни заболявания в страната.

"До 4-то място вече стигаме. Като най-голямата заболеваемост в момента е в Пловдив. Те са стигали вече границите за грипна епидемия", каза д-р Анка Баева, началник на отдел „Противоепидемичен контрол“, РЗИ - Варна.

"Респираторно синцитиалният вирус вече започнаха да циркулират усилено и грипните вируси ще доведат до претоварване на лечебните заведения", каза проф. Нели Корсун - началник лаборатория "ГРИП и ОРЗ", НЦЗПБ.

При повечето проби, изследвани в Националната грипна лаборатория, е доказан вирусът "Дарвин". Той засяга най-малките и хората над 65 години. Грипът от този тип протича по-тежко и често води до прием в болница.

"Хората от рисковите групи трябва да избягват многолюдни събирания или да спазват по-стриктно противоепидемични мерки. Избягване на контакт с видимо болни хора. Недокосване на носа, очите , устата с немити ръце", каза проф. Нели Корсун.

Лекарите препоръчват - родителите да не водят болни деца на градина, рождени дни или коледни тържества. Очаква се след празниците случаите на грип да се увеличат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поляк ще свири финала на Световното първенство по футбол в Катар
Поляк ще свири финала на Световното първенство по футбол в Катар
Правната комисия отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс
Правната комисия отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс