НОВИНИ

"Продължаваме Промяната" обявиха кандидат-премиер - кои партии ще го подкрепят? (обобщение)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:30, 15.12.2022
Чете се за: 07:52 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

"Продължаваме Промяната" обяви - ще сформира кабинет на малцинството заедно с "Демократична България". Академик Николай Денков - бивш министър на образованието в кабинета "Петков" и сега депутат, е номиниран за министър-председател, който получава задачата да търси допирни точки за подкрепа и да сформира правителство.

Още вчера от "Продължаваме Промяната" поканиха на среща всички партии - не всички откликнаха. Засега повечето парламентарно представени политически сили смятат, че шансовете за правителство с втория мандат са минимални. Според "Продължаваме Промяната" би било безотговорно да не предложат кабинет.

Само ден след като 48-ото НС отхвърли кабинета на ГЕРБ-СДС с първия мандат, получателите на втория от "Продължаваме Промяната" заявиха, че ще направят всичко възможно да представят кабинет на малцинството. На първата среща, на която повикаха в председателския кабинет в парламента останалите формации, се явиха само три от тях - БСП, "Български възход" и "Демократична България". "Възраждане", ГЕРБ и ДПС не се отзоваха на първата среща.

Кой е акад. Николай Денков?

Днес беше номиниран и министър-председателят, който ще оглави кабинета с втория мандат - академик Николай Денков. Той заяви, че още утре ще изпрати покани до всички парламентарни групи, за да започнят срещи по приоритети и политики, за да постигнат консенсус.

"Приех тази покана, която ще бъде представена на националните органи на съответните партии, с идеята, че трябва да потърсим съгласие за най-важните теми за българското общество, които да бъдат приоритет в дневния ред на НС. Това е единствената основа, върху която може да се изгради стабилно правителство и парламент, който работи за хората", заяви Денков.

"Продължаваме Промяната" увериха, че със сигурност ще предложат кабинет на малцинството и ще положат всички усилия вторият мандат да бъде успешен. Смятат, че е добър старт, че още в първия ден четири от седемте партии в парламента са седнали на масата за разговори.

"Ако ни питате дали сме оптимисти, нека да кажем, че има шанс мандатът да бъде реализиран. Ако ни питате дали този шанс е голям - виждате ситуацията в парламента. Виждате ситуацията между политическите сили, но нека да кажем, че той е поне с една партия по-голям, отколкото беше шансът за първия мандат", каза съпредседателят на партията Асен Василев.

Той посочи още, че ако ветото на президента върху Изборния кодекс бъде преодоляно, това ще бъде много лош сигнал за нежеланието да се разговаря за истинските въпроси за България.

"Аз мисля, че можем да убедим поне някои от партиите, които участват в тези промени на Изборния кодекс да размислят дали е по-важно да имаме правителство през тази зима, да вземем общи решения, които ще бъдат полезни или те са готови да загробят тази възможност заради Изборния кодекс", коментира Николай Денков.

Акад. Николай Денков: Започваме разговори с всички политически сили

"Демократична България" подкрепят идеята за кабинет за малцинството с втория мандат.

"Политически най-жизнеспособно е да се направи опит с втория мандат. Виждаме, че започват усилия в тази посока и не можем да не ги приветстваме. Това, което виждаме като добри, обещаващи знаци, е първо - номинацията на акад. Денков, защото тя определено е консенсусна. Това е заявка за излизане от режима на постоянни войни, личностни конфронтации и т.н.", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Според ГЕРБ-СДС опитът за правителство с мандата на "Продължаваме Промяната" е обречен.

"Ние мандат на ПП, считам, че е неуместно да питате дали ще подкрепим, защото някои ги наричат шарлатани, други ги наричат аматьори. Смятате ли, че искаме да разговаряме с такива хора? Не може да отречеш приоритетите на едно правителство само преди ден, а после да ги преповториш в свое писмо", заяви Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

От "Възраждане" няма да отидат на среща с "Продължаваме Промяната".

"Ако получим покана, няма да отидем. Оценяваме я като подигравка с НС, защото този човек, който напусна системата на образованието, предизвика една мощна колективна въздишка на облекчение сред всички, които работиха в системата на образованието. Когато един такъв човек е освободил системата на образованието, а сега се опитват да ни го натрапят като министър-председател, излишно е да коментираме каква би била нашата реакция в този случай. Няма как да подкрепим такъв кабинет. Всъщност ние не можем да подкрепим кабинет на ПП поради същите причини, по които не можем да подкрепим кабинет на ГЕРБ, те нямат никакви различия", заяви председателят на партията Костадин Костадинов.

"Български възход" очакват конструктивни разговори.

Как ще подходите с разговорите за втория мандат?

Стефан Янев, председател на "Български възход": Конструктивно, надявам се, както за първия, така и за втория, така и за третия, конструктивно.

Има ли шанс?

Стефан Янев: Винаги има шанс.

От ДПС и БСП отказаха да коментират след обявената номинация на академик Денков и заявката за опит за съставяне на кабинет с втория мандат, но по-рано изразиха позиции:

"На кого - на шарлатаните, на крадците? На обирджиите, на комисионерите с газа? Нека да видим какво ще предложат, но ако предложат пак някой крадец или комисионер на газ, едва ли", каза Хамид Хамид от ДПС.

От БСП не съветват "Продължаваме Промяната" да правят нестабилно и неработещо правителство.

"Ние вчера видяхме, че със 113 гласа не може да има правителство. Не знам колегите със 73 гласа как считат, че ще има. Разбира се, експерименти всеки може да си прави", коментира Георги Свиленски.

Номинираният за премиер академик Николай Денков смята, че няколко седмици ще са му достатъчни, за да разбере има ли шанс за правителство с мандата на "Продължаваме промяната" и да потърси министри.

По темата работиха: Десислава Маркова, Вера Александрова, Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светият Синод прие автокефалията на Македонската църква, но казусът с името остава
Светият Синод прие автокефалията на Македонската църква, но казусът с името остава
Александър Везенков за наградата "Спортен Икар": Благодаря на всички българи, които вярват в мен
Александър Везенков за наградата "Спортен Икар": Благодаря на всички българи, които вярват в мен