НОВИНИ

Кой е акад. Николай Денков?

акад николай денков
bnt avatar logo
от БНТ
12:09, 15.12.2022
7758
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Николай Денков е завършил Националната природоматематическа гимназия в София. Дипломира се като магистър във Факултета по химия и фармация на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има специализации в Япония, Швеция, САЩ и Франция. Университетски преподавател, професор в Софийския университет, доктор на химическите науки. От 2021 година има най-висшето научно звание "академик".

През 2017 година е служебен министър на образованието и науката в правителството на Огнян Герджиков. Същият пост заема в двете служебни правителства на Стефан Янев през 2021 година.

Акад. Николай Денков ще е кандидатът за премиер на "Продължаваме Промяната"

Той е едно от знаковите имена, които заедно с Кирил Петков и Асен Василев създават новата партия "Продължаваме Промяната". На 13 декември 2021 година беше избран за министър на образованието и науката в редовното правителство на Кирил Петков.

Управлението му се свързва с продължаване на политиката, започната от ГЕРБ за увеличаване на средната учителска заплата.

Преди да напусне министерството отчете, че е спазил обещанието си средната учителска заплата да е с 25% по-висока от средната за страната.

Не успя обаче да реализира целите си - директорите на училища да се избират по нов начин, така че да бъде избегнат субективизмът и политическата им ориентация.

Изготвената наредба беше оспорена във ВАС. Денков не срещна обществена подкрепа, за да реализира и друга своя цел - да се удължи учебната година и занятията да започват между 5 и 7 септември.

Николай Денков е народен представител от "Продължаваме Промяната" в 48-ото Народно събрание.

Автори: Вера Александрова, Елиана Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масиран обстрел в Донецк, изстреляни са 40 ракети, има ранени
Масиран обстрел в Донецк, изстреляни са 40 ракети, има ранени
САЩ с остра реакция след присъдата на кмета на Истанбул
САЩ с остра реакция след присъдата на кмета на Истанбул