НОВИНИ

Акад. Николай Денков: Започваме разговори с всички политически сили

акад николай денков започваме разговори всички политически сили
bnt avatar logo
от БНТ
13:56, 15.12.2022
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

"Приех номинацията с идеята, че трябва да потърсим съгласие за най-важните теми, които да бъдат приоритет в в дневния ред на Народното събрание. Започваме разговори с всички политически сили, идеята е да видим заедно какво може да ни обедини и тези, които са готови да подкрепят едно такова правителство, да поемат ангажимент, че ще работят за реализирането на политиките, които ние поставяме", заяви акад. Николай Денков след председателския съвет и допълни, че ще изпрати писмо покана до всички парламентарно представени партии за обща среща.

По думите му това е единствената основа, върху която може да се изгради стабилно правителство и парламент, който работи за хората.

Акад. Николай Денков ще е кандидатът за премиер на "Продължаваме Промяната"

"Задачата е изключително трудна, отнасяме се отговорно и ще направим каквото зависи от нас", добави Николай Денков.

Според Асен Василев ПП полага всички усилия вторият мандат да бъде успешен.

"Процесът, който организираме, е около една обща маса да седнат всички, ако това е възможно и ако те имат желание. В парламента има 7 партии - 4 от тях днес седнахме около една обща маса. Това не е достатъчно за подкрепата за кабинет, но е едно добро начало. Дали ще се реализира вторият мандат или ще стигнем до трети мандат - нито партиите, нито депутатите в парламента ще се сменят", подчерта Асен Василев и отбеляза, че има шанс вторият мандат да бъде реализиран. Заяви, че е с поне една партия по-голям, отколкото беше шансът за първия мандат.

Василев коментира, че на председателския съвет са се отзовали освен "Продължаваме Промяната", "Демократична България", БСП, както и "Български възход".

"Смятаме да предложим кабинет на малцинството. Търси се съгласие по политиките, след това по структурата и състава на Министерския съвет", обяви Асен Василев.

"Аз никога не съм бил кадър на ГЕРБ, винаги съм бил експерт и в момента съм в качеството си на експерт, но ангажиран политически с "Продължаваме Промяната", рано е да се говори за състав на правителството. Нашата оценка е, че няколко седмици биха били достатъчни, за да се ориентираме дали има или няма шанс да се случи това правителство", подчерта акад. Николай Денков.

Снимки: БГНЕС

Асен Василев допълни, че единственият шанс този парламент да излъчи кабинет е с ГЕРБ, ДПС или "Възраждане".

"Този шанс е много малък, затова търсим подкрепа по конкретни политики, които да бъдат подкрепени, затова говорим за кабинет на малцинството, а не за коалиционна конструкция", каза Василев.

Кой е акад. Николай Денков?

Коментира, че ако ветото бъде преодоляно това ще бъде лош сигнал.

"Има голяма разлика между обща среща и коалиция, коалицията със сигурност ще бъде на малцинството", каза още Кирил Петков.

"Не е нормално вторият да се опитва да прави правителство и да управлява, защото няма достатъчно гласове, но е безотговорно да не направим опит", заяви Асен Василев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9% ДДС за книги и бебешки продукти остава постоянна мярка
9% ДДС за книги и бебешки продукти остава постоянна мярка
33 български рефери ще ръководят международни мачове под егидата на ФИФА през 2023 г.
33 български рефери ще ръководят международни мачове под егидата на ФИФА през 2023 г.